fallback

БНБ към посланик Уорлик: Няма нито една банка с неясни собственици

Американският посланик изрази съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар

14:55 | 19.05.10 г.

Тази сутрин американският посланик Джеймс Уорлик заяви по БНТ: "...наистина е изненадващо, че повече от 50 процента от доходите, приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна. Затова се надявам най-малкото, че правителството ще задава въпроси, ще разгледа въпроса защо точно тази банка в сравнение с по-големите банки е избрана, за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е абсолютно прозрачен и че нещата се правят съобразно законодателството в страната. Но аз бих се съгласил с вас, че е изненадващо, че една такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната".

"БНБ винаги е реагирала и ще реагира при всеки случай, в който представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система", се казва в прессъобщение на институцията.

"Такъв е случаят със странното изявление на посланика на Съединените американски щати Н. Пр. Джеймс Уорлик пред БНТ днес, изразяващо съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло", заявяват от БНБ.

"Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни. Напомняме, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от БНБ на всеки три месеца, а в конкретния случай става дума и за публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Нещо повече, БНБ стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си. В този смисъл, очакваме същото зряло и отговорно поведение и от всеки високопоставен публичен фактор. За информация на посланик Уорлик, БНБ има споразумение със Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the currency) на САЩ от 2001 г., откъдето той би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока, при спазване на изискванията за конфиденциалност", се казва още в прессъобщението.

Министрите на икономиката и финансите ще трябва да проверят банките, които управляват държавните пари, както и дали са били спазени всички условия, заяви вчера премиера Бойко Борисов.

Данни на финансовото министерство показаха тази седмица, че към края на март тази година близо две трети от парите на основни държавни фирми са депозирани в само три търговски банки.

Сред тях лидер е Корпоративна търговска банка, която държи близо половината от парите на стратегическите държавни предприятия. Към края на март 2010 г. в КТБ са депозирани почти 48% от парите на предприятията, или 408 млн. лв.

СИБанк държи близо 80 млн. лв., или 10%, а на трето място е Централна кооперативна банка с малко над 60 млн лв. – 7,12%.

Още по темата:

Създават единни критерии за избор на банка от държавните фирми

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 03.09.22 г.
fallback