fallback

Енемона гласува 12,6 ст. дивидент на акция за 2009

Дружеството разпределя 15% от печалбата си за миналата година при дивидентна доходност от 1,7%

17:04 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акционерите на Енемона АД са гласували брутен дивидент от 12,57 ст. на акция за 2009 (11,94 ст. нетен) на проведеното вчера Общо събрание, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

При текуща цена от 7,31 лв. на акция това прави 1,7% дивидентна доходност. За дивидент са заделени 1,5 млн. лв. - 15% от печалбата на компанията за миналата година в размер на близо 10 млн. лв. Останалите 8,5 млн. лв. ще бъдат отнесени във фонд Резервен.

Началният срок за изплащането на дивидента е 27 август, а крайният – 27 септември. Последната дата за сключване на сделки с акциите на Енемона на БФБ, в резултат на които приобретателите ще имат право на дивидент, е 22 юли.

На акционерите, чиито сметки за ценни книжа не са при инвестиционни посредници, сумите ще бъдат изплащани чрез банка, с която ще бъде сключен договор.

В началото на тази година компанията привлече 10,9 млн. лв. чрез емитиране на конвертируеми привилегировани акции при 10% лихвен процент.

Наскоро компанията сключи договор за 55 млн. евро за изграждане на АЕЦ в Словакия, собственост на италианската Enel.

В края на юни дружеството избра Ърнст и Янг България ЕООД за консултант по продажбата на Ломско пиво, както и за привличането на инвеститори в различни проекти.

Енемона е единственото дружество в SOFIX с маркет-мейкър, както и единственото на БФБ-София с 4 типа инструменти, а именно обикновени акции, привилегировани акции, облигации и варанти.

Акциите на Енемона приключиха днешната търговия на БФБ на ниво от 7,31 лв. за брой. Това представлява спад от 20% от началото на годината и понижение от 3,8% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 87,2 млн. лв.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
fallback