fallback

Петролът поскъпна рязко и се върна над $70 за барел

Стабилизирането на еврото предизвика интерес към инвестициите в суровини, посочват анализатори

08:42 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола поскъпна рязко през изминалата нощ, за да се върне над нивата от 70 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Причина за това стана стабилизирането на еврото, което вчера успя да се откъсне от четиригодишното дъно, регистрирано спрямо американския долар.

Поскъпването на петрола е първо за последните седем дни, в които суровината бе подложена на масирани разпродажби. Те дойдоха заради рязко поскъпване на долара, което по правило води до по-нисък инвеститорски интерес към котираните в американска валута суровини, посочват анализатори, цитирани от Bloomberg.

От 3 май до вчера цената на черното злато се е понижила с близо 20 на сто, след като тогава бе постигнат 19-месечен връх от 87,15 долара за барел. Именно тогава започна да се изостря дълговата криза в Европа, която натисна силно еврото и то поевтиня значително.

Вчера в Ню Йорк цената на петрола с доставка през юни се повиши с 46 цента до 69,87 долара за барел. Срокът за търговия с юнски фючърси изтича днес, а в часовете на електронна търговия тяхната цена се повишава с близо 2 на сто до 71,29 долара за барел.

Петролът с доставка през юли, който вече се търгува доста по-активно, се движи с ръст от 1 на сто до 73,23 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през юли поевтиня с 1 на сто до 73,69 долара за барел. Тази сутрин суровината се движи с ръст от 0,7 на сто до 74,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 20.08.22 г.
fallback