fallback

Петролът нагоре, златото остава в подножието на рекорда

Плановете на ЕС върнаха оптимизма на петролния пазар, златото временно спря възхода си

22:32 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна седмицата с повишение, поскъпвайки с над 2 на сто в днешната сесия. В същото време златото изгуби позиции, но въпреки това остава съвсем близо до историческия си рекорд. Повод за тези движения дадоха днешните събития от Европейския съюз.

Седмицата на финансовите пазари стартира с новината, че ЕС, МВФ и ЕЦБ планират безпрецедентни мерки за стабилизиране на еврото и защита на отделните страни от кризата. Предвижда се за целта да бъдат заделени 750 млрд. евро, а ЕЦБ да започне да изкупува държавни облигации.

Цената на петрола се повиши с 2,3 на сто по време на сесията на борсата в Ню Йорк. Така котировките достигнаха ниво от 76,80 долара за барел. Според анализатори следващата сериозна преграда пред цената на черното злато е нивото от 80 долара за барел, което обаче може да падне ако оптимизмът в Европа се запази още няколко дни, пише Market Watch.

Златото пък отстъпи с 0,8 на сто до 1 200,80 долара за тройунция с доставка през юни. Въпреки отстъплението, което идва след три последователни сесии, цената на метала остава съвсем близо до историческия си връх, който е малко над 1 200 долара за тройунция.

Отстъплението дойде заради повишеното доверие на инвеститорите във финансовите пазари, което доведе до мощни борсови ръстове в Европа и на Wall Street.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 28.08.22 г.
fallback