fallback

Опасенията за предлагането тласнаха цените на петрола над 120 долара за барел*

Възстановяването на търсенето от Китай може допълнително да оскъпи суровината, смятат експерти

10:13 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола продължава да се повишават до над 120 долара за барел във вторник, докато инвеститорите преценяват ситуацията около предлагането и възстановяването на Китай от пандемичната обстановка, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,92%, или 1,13 долара, до 123,40 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,89%, или 1,08 долара, до 122,01 долара за барел, след като в понеделник сортът поскъпна с 0,2%.

petrol

Предлагането продължава да е значително по-затегнато спрямо други рецесионни периоди, а цените може да издържат на възможно икономическо забавяне, каза петролният експерт и заместник-председател в S&P Global Inc. Даниел Йергин.

Възстановяването на икономиките и затегнатостта на петролния пазар доведоха до почти 60% ръст в цената на "черното злато" тази година. Войната в Украйна ускори инфлацията, оскъпявайки всичко от храните до горивата.

Междувременно възстановяването на търсенето от Китай - най-големият вносител на суровината в света - след края на пандемичната обстановка допълнително ще затегне пазара и ще избута цените нагоре.

Ситуацията с предлагането е "много тънка", каза още Йергин, според когото производители като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства не разполагат с достатъчно свободен капацитет, за да направят голяма разлика. Белият дом подготвя посещението на американския президент Джо Байдън в кралството, но отхвърли идеята, че то ще е основно за разговори на тема производството на "черно злато".

"Като цяло, перспективите остават положителни, като се има предвид затегнатостта", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. "По-затегнат пазар също така означава, че има потенциал за по-висока волатилност", допълни Патерсън.

Някои купувачи в Азия прибягват до петрол от Близкия изток по-рано от обикновено на директния пазар, което е още един сигнал за силното търсене и затегнатостта на пазара. Активността на спот пазара, която обикновено нараства след публикуването на официалните продажни цени, започна още преди Ирак, Кувейт и Иран да направят своите изявления.

*Към 09:41 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
fallback