fallback

Петролът поевтинява за трета поредна търговска сесия*

Инвеститорите осмислят възможността от нови затваряния в Китай и допълнително затягане на паричната политика в САЩ

10:01 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на суровия петрол се понижава за трета поредна търговска сесия в понеделник, когато инвеститорите осмислят възможността от допълнително затягане на паричната политика в САЩ и от нови затваряния в Китай заради Covid-19, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,73%, или 2,11 долара, до 119,90 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,75%, или 2,12 долара, до 118,55 долара за барел.

PETROL

Миналата седмица стана ясно, че щатската инфлация се е ускорила до 40-годишен връх през май, достигайки ниво от 8,6% на годишна база. Резултатът увеличи възможността Федералният резерв на САЩ да предприеме по-агресивни лихвени повишения, когато тази сряда приключва двудневното заседание на регулатора. Китай пък отново въвежда блокирания в страната заради нарасналия брой на новозаразени с коронавирус.

Възстановяването на икономиките и затегнатостта на петролния пазар доведоха до почти 60% ръст в цената на "черното злато" тази година. Войната в Украйна ускори инфлацията, оскъпявайки всичко от храните до горивата.

"Инфлацията наистина започва да притиска потребителите по света и сега започват да се появяват опасения какво ще се случи след лятото, когато търсенето е високо", пише Вандана Хари, основателка на Vanda Insights в Сингапур.

В петък от Goldman Sachs Group Inc. повториха прогнозите си, че горивата трябва да поскъпнат още, за да започнат американците да свиват потреблението си. Устойчивостта на потребителите "все още е достатъчна, за да абсорбира по-високите цени", смята Деймиън Курвалис, старши суровинен стратег в банката.

САЩ многократно са апелирали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат предлагането, с което да спомогнат за намалението в цените на дребно и за забавянето на инфлацията. Президентът Джо Байдън посочи в събота, че все още не е взел решение дали да посети Саудитска Арабия, но коментира, че ако отиде там, ще участва в разговори, които покриват теми отвъд тази за енергията. Посещение от страна на САЩ би маркирало промяна в дипломатическите приоритети.

Пекин заяви, че огнище на коронавирус, свързано с известен бар, се оказва по-трудно за контролиране спрямо огнищата отпреди. В събота няколко региона в Шанхай бяха затворени заради провеждането на масово тестване на 2,7 млн. души. Властите отложиха отварянето на училищата в столицата, което трябваше да се случи в понеделник, а повечето квартали в Шанхай премахнаха възможността за хранене на място в ресторантите.

*Към 09:47  ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback