fallback

Петролът се насочва към най-дългата серия месечни поскъпвания от над десетилетие*

Частичното ембарго на ЕС върху руския внос на суровината доведе до ръст на цените на вече затегнатия пазар

09:47 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Суровият петрол се насочва към най-дългата си серия месечни ценови повишения от над десетилетие, след като страните членки от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да наложат частично ембарго върху руския внос на суровината, а Китай разхлаби противоепидемичните мерки, съобщи Bloomberg. 

Световният бенчмарк Брент поскъпва 2,00%, или 2,42 долара, до 124,10 долара за барел, достигайки двумесечен връх.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,69%, или 4,25 долара, до 119,32 долара за барел.

И двата сорта са напът да запишат шести пореден месечен ръст на цената през май, подкрепен от затегнатия пазар на петрола, намаляващите запаси и започналия летен сезон в САЩ, по време на който традиционно има нараснало търсене на горива.

В понеделник европейските лидери одобриха ембарго за руския петрол, с което вносът на суровината до края на годината ще намалее с две трети. Ходът, вече предприет от САЩ и Великобритания, бе забавен, тъй като в последния месец Унгария блокираше ембаргото, защото търсеше гаранции, че енергийните ѝ доставки няма да бъдат прекъснати. Според двама души, запознати с разговорите, Будапеща е получила гаранции от лидерите на ЕС, че ще може да получава заместващи доставки.

"Въпреки че крайното споразумение бе значително смекчено спрямо оригиналното, все още смятам, че ходът е подкрепящ (ръста на цените)", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. "Теоретично сделката покрива доставения по море петрол, но ако Германия и Полша се придържат към предишните коментари за намаляване на доставките до нулево равнище, ефектът ще е по-значителен", допълни експертът.

Поскъпването на "черното злато" допринесе за ускоряването на най-високата инфлация от десетилетия, която принуди централните банки, включително Федералният резерв на САЩ, да предприемат действия. По-късно във вторник американският президент Джо Байдън ще проведе заседание с гуверньора на Фед Джером Пауъл, на което ще бъде обсъдено състоянието на щатската и световните икономики.

В Китай има още признаци за разхлабване на строгите противоепидемични мерки, в т.ч. блокадите. Жителите на Шанхай от райони, смятани за нискорискови, ще могат да напускат домовете си, докато ключовият търговски център предприема действия по премахване на последните ограничения, които затвориха по-голямата част от 25-милионното население на града в домовете им за два месеца.

"Развитията в Китай са подкрепящи. Трябва да останем нащрек, тъй като можем със сигурност да видим допълнителни блокирания през годината, като се има предвид, че Китай все още поддържа политиката си за нулев брой новозаразени", посочи Патерсън.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,97 долара за барел спрямо 2,20 долара в края на април.

*Към 09:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback