fallback

Суровият петрол започва седмицата с повишения*

Европейският сорт Брент е напът да запише шести пореден месечен ръст, отбелязвайки най-дългата си серия повишения от над десетилетие

09:34 | 30.05.22 г. 2

Цената на петрола се покачва в началото на седмицата, след като Китай обяви предстоящо разхлабване на противоепидемичните мерки, а Европейският съюз (ЕС) не успява да постигне споразумение по новите санкции срещу Русия, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,46% ,или 0,55 долара, до 119,98 долара за барел, след като сортът добави над 6% към стойността си миналата седмица.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,70%, или 0,81 долара, до 115,88 долара за барел.

петрол

Производителите в ключовия бизнес център в Шанхай ще могат да възстановят дейността си от юни. Властите в Пекин заявиха, че огнищата на новозаразени с Covid-19 в страната са под контрол.

В неделя страните членки на ЕС не постигнаха споразумение по ревизирания пакет санкции против Русия, който може да включва и петролно ембарго. Преговорите ще продължат в следващите дни, като Унгария продължава да отказва да подпрепи подобен ход въпреки предложенията, насочени към осигуряване на доставките на петрол за страната. Представител на ЕС заяви, че постигането на споразумение все още е взъможно в следващите дни.

Брентът е напът да отбележи шести пореден месечен ръст, с който бенчмаркът би записал най-дългата серия от повишения от над десетилетие.

Причина за поскъпването на суровината е войната в Украйна в комбинация с нарасналото търсене след отварянето на икономиките след пандемията. Миналия уикенд започна летният сезон в САЩ, през който традиционно има високо търсене на горива.

"Пазарът определено предприема оптимистичен подход днес", каза Даниел Хайнс, старши пазарен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Пазарът се затяга преди новите санкции от ЕС на фона на летния сезон в САЩ, който допълнително ще увеличи търсенето", смята експертът.

Политиката на Китай за нулев брой новозаразени, която доведе до връщането на строгите противоепидемични мерки и до въвеждането на повторни блокирания, сви търсенето на енергия, а разхлабването на ограниченията може да спомогне за световното потребление.

"Трудно е да се прогнозира търсенето в Китай поради риска от допълнителни блокади", смята Хайнс. "Подозирам, че сме видяли най-лошото", допълни стратегът.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,66 долара за барел спрямо 1,34 долара пред три седмици.

*Към 09:04 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
fallback