fallback

Франция: Забраната за руския петрол ще бъде факт до дни

Има два варианта за подкрепа за страните от ЕС при петролно ембарго - дерогация или гаранции за алтернативни доставки

16:58 | 10.05.22 г. 22

До края на седмицата забраната за внос на руски петрол в Европейския съюз (ЕС) ще бъде факт, твърди френският министър, отговарящ за европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Le Monde. "Мога да кажа със сигурност, че ще има шести пакет от санкции и той ще бъде много силен и ще започнем първо с отказа от руски петрол", заяви той и допълни, че ЕС като цяло ще се стреми да ограничи руските изкопаеми горива.

В неделя (8 май) европейските посланици не успяха да се разберат по шестия пакет от санкции, предложен от ЕК. Той включва забрана за вноса на руски петрол за срок от шест месеца, както и забрана за петролни продукти до края на тази година. Според медийни публикации вето на забраната е наложила Унгария.

Страната няма достъп до други източници на петрол, освен руския, и макар че получи дерогация до края на 2024 година по отношение на петролното ембарго, все още не е удовлетворена.

Късно снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и сподели след това, че има напредък, но предстои още работа.

Ройтерс съобщи, че френският президент Еманюел Макрон също е разговарял с Орбан и с Урсула фон дер Лайен днес (10 май). Официално от Елисейския дворец не дават подробности за хода на дискусиите, но допълват, че се водят разговори на всякакви нива, за да бъде постигнато споразумение по шестия пакет със санкции срещу Русия.

До 30 юни Франция е ротационен председател на Европейския съвет, а след това щафетата поема Чехия. Прага също получи дерогация по отношение на руския петрол, защото е в същото положение като Унгария. ЕК дава възможност и на Словакия да не въвежда санкцията.

България също опитва да получи известна отстъпка, цитирайки нуждата от техническа настройка на рафинерията в Бургас, но засега Брюксел отказва. София също заплаши с вето на шестия пакет със санкции.

Според Клеман Бон има два варианта за отстъпки от петролното ембарго - или изключение от мярката, което да се прилага за страни, които нямат абсолютно никаква друга алтернатива - Унгария, Чехия и Словакия нямат излаз на море и затова получават целия петрол през тръбопроводи от Русия. Другият вариант е гаранции за алтернативни източници на петрол, коментира още френският министър.

За да бъде одобрен новият пакет със санкции срещу Русия, е необходимо единодушно решение от членовете на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 08.09.22 г.
fallback