fallback

Петролното ембарго на ЕС върху руския внос отново вдига цената на суровината*

Инвеститорите са в очакване на поредното умерено увеличение на предлагането от страна на ОПЕК

09:49 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Суровият петрол отново поскъпва в четвъртък, след като Европейският съюз (ЕС) предложи нов пакет санкции срещу Русия, включително ембарго върху руския внос на петрол за шест месеца, с което засенчи опасенията за търсенето, породени от пандемията в Китай, предава CNBC.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,83%, или 0,91 долара, до 111,05 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,66%, или 0,72 долара, до 108,53 долара за барел.

В последните дни основен двигател на нагласите на пазара бяха очакванията за санкции на ЕС срещу Москва, които да включват и суровия нефт.

Предложените в сряда санкции, обявени от ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, трябва да бъдат подкрепени от всички 27 страни членки, за да влязат в сила. В пакета ограничения има предложение и за забрана, която да бъде наложена до месец, върху застрахователните, финансовите, брокерските услуги и върху услугите за доставка, предлагани от европейските компании за транспорта на руски петрол.

"Това вероятно ще промени играта за пазарите на петрол и на рафинирани петролни продукти", казва анализаторът от CBA Вивек Дхар.

В същото време ЕС ще е изправен пред нелеката задача да намери алтернативни източници на "черно злато" в период, когато то вече е поскъпнало. Съюзът внася по около 3,5 млн. барела руски петрол и петролни продукти ежедневно и освен това разчита и на газа от Москва.

Немалка част от изтоноевропейските страни се опасяват, че предложението не им дава достатъчно време, за да се приспособят. "Най-наложителните въпроси са колко страни ще получат изключение, какъв ще е обхватът на допълнителните мерки за ограничаване на руския внос на петрол към други ключови пазари и какъв ще е отговорът на руския президент Владимир Путин към този ход", написа в своя бележка ръководителят по световни суровинни стратегии в RBC Capital Market Хелима Крофт.

В четвъртък предстои заседание на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, познати като ОПЕК+, на което се очаква картелът да приеме поредното умерено увеличение на предлагането и да го увеличи с 432 хил. барела дневно през юни.

Според Администрацията за енергийна информация щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 1,2 млн. барела минлата седмица въпреки освобождаването на част от стратегическите запаси.

*Към 9:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
fallback