fallback

Опасенията за руските газови доставки увеличават цената на петрола*

Комбинацията от прекъснат внос и опасения за стагфлация натежава на инвеститорите, които все още следят и развитието на пандемията в Китай

10:05 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се увеличава в сряда, след като последните ходове на Москва за прекъсване на доставките на енергоносители в няколко европейски страни доведоха до нараснало геополитическо напрежение, а опасенията за стагфлация продължават да тежат на инвеститорите, пише CNBC.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,87%, или 0,91 долара, до 105,9 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,74%, или 0,76 долара, до 102,46 долара за барел.

петрол

След волатилната търговска сесия във вторник суровината поскъпна с около 3%, докато пазарът бе разкъсван от опасения за търсенето и предлагането, породени от прекъсването на доставките на руски петрол и газ, както и от влошаващите се икономически перспективи.

"Пазарът е все по-волатилен и движен от събитията", каза Хауи Лий, икономист в OCBC bank в Сингапур. "Енергийната сигурност по света става все по-уязвима, а уязвимата сигурност обикновено е придружавана и от по-високи цени", допълни експертът.

Във вторник вечерта в „Булгаргаз“ ЕАД бе получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г., съобщи министерството на енергетиката.

По-рано същия ден Москва обяви, че спира доставките и към Полша. Основният газов доставчик на страната PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

"Прекъсването на доставките на газа не е нещо ново, новото е избраният момент за прекъсване на фона на опасенията за стагфлация", написа в своя бележка Стивън Инес от SPI Asset Management.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Азия е изправена пред "стагфлационни" перспективи, тъй като войната в Украйна, поскъпващите суровини и забавянето на растежа на китайската икономика създават голяма несигурност.

Междувременно инвеститорите продължават да следят развитието на пандемията в Китай, след като в понеделник вечерта китайските власти обявиха, че тестването за Covid-19 ще се случва в още 11 от общо 16 региона на Пекин. Едноседмичното затваряне в Шанхай допълнително се влоши - през уикенда работници в защитни облекла се заеха с поставянето на стоманени огради около сградите с положителни случаи на заразени.

Ден по-късно китайската народна банка пое ангажимент да подкрепи икономиката чрез целево финансиране на малкия бизнес и да разреши проблема с продължаващата репресия върху технологичните компании.

Предстои по-късно през деня в сряда да бъде публикувана официалната статистика за щатските резерви на "черно злато". Във вторник данните от бранша в САЩ показаха, че запасите на петрол и дестилати са нараснали през миналата седмица, докато тези на бензин са се свили.

*Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback