fallback

Петролът отново поскъпва след резкия спад в цената*

Инвеститорите продължават да следят войната в Украйна, следващите ходове на Фед и развитието на пандемията в Китай

10:21 | 07.04.22 г. 1

Петролът се възстановява и отново поскъпва, след като цената на суровината рязко намаля поради перспективите за освобождаване на част от резервите на "черно злато", възможността за по-затегната парична политика на САЩ и по-слабото търсене в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,44%, или 1,46 долара, до 102,53 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,34%, или 1,29 долара, до 97,52 долара за барел, след като в сряда сортът поевтиня с над 5 долара.

Причина за ценовото понижение бе изявление от Международната агенция по енергетика, според което съюзниците на САЩ ще освободят 60 млн. барела от запасите си. Те ще са в допълнение към вече обявените от американския президент Джо Байдън 180 млн. барела, които ще бъдат взети от щатските запаси.

Пазарът на "черно злато" бе залят от вълна на силна волатилност през последните шест седмици, след като руската инвазия в Украйна разтърси суровинните пазари. В отговор на войната Вашингтон и съюзниците му се опитват да накажат Русия икономически, като същевременно търсят начини да озаптят бързопокачващите се цени.

"Изглежда, че купувачите в Азия се възползват от ниските цени. Войната продължава, санкциите срещу Русия се затягат и заради това все още има структурен дефицит на петрол", заяви старши пазарният анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей.

Инвеститорите преценяват и ястребовите** нагласи на Федералния резерв на САЩ. Протоколите от последното заседание на Фед, публикувани в сряда, разкриха, че регулаторът планира да увеличи лихвите и да започне да свива рекордния си баланс с 95 млрд. долара месечно.

Китай - най-големият вносител на петрол в света - продължава с опитите да озапти бързото разпространение на коронавируса, което наложи въвеждането на ограничения, включително в потребителския хъб Шанхай. Докато властите се опитват да овладеят пандемията, танкери, превозващи 22 млн. барела руски, ирански и венецуелски суров петрол, се трупат на пристанищата, смятат от Kpler.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка се е свил до 89 цента спрямо 3,20 долара за барел преди седмица.

В четвъртък петролният гигант Shell заяви, че ще отпише между 4 и 5 млрд. долара от стойността на активите си, след като се изтегли от Русия - първи сигнал за потенциалния ефект върху западните петролни компании от прекратяването на операциите в страната.

*Към 9:46 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
fallback