fallback

Възможността за нови санкции срещу Русия увеличава цената на петрола*

Потенциалните допълнителни ограничения засенчват ефекта върху пазара от безпрецедентното освобождаване на част от щатските резерви на "черно злато"

09:49 | 05.04.22 г. 1

Възможността за нови санкции на Запада срещу Русия повишава цената на петрола във вторник, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,49%, или 1,60 долара, до 109,13 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,56%, или 1,62 долара, до 104,90 долара за барел, след като в понеделник сортът поскъпна с 4% и отбеляза най-големия си ръст от две седмици.

Вашингтон ще обяви нови мерки тази седмица, заяви съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан, който посочи, че те може да включват ограничения на доставките на енергоносители. Европейските лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, също загатнаха за последващи санкции.

Суровият петрол достигна най-високото си ценово равнище от 2008 г. през първото тримесечие, след като руската инвазия в Украйна наруши доставките на вече затегнатия пазар със силно търсене и намаляващи запаси. САЩ и Великобритания вече са предприели стъпки за ограничаване на руския петрол. Европейският съюз (ЕС) набира инерция за подобен ход, макар че зависимостта му от руския внос е по-голяма.

"Като се има предвид, че Европа не може да се откъсне от руския енергиен пазар с едно щракване на пръстите, смятам, че тези опасения са преувеличени", заяви старшият пазарен анализатор Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей.

Войната в Украйна продължава вече втори месец. Русия е обвинявана в убийството на цивилни в Буча и други градове, но Москва отрича твърденията да са верни. Предстои по-късно във вторник украинският президент Володимир Зеленски да говори пред Съвета за сигурност на ООН и може да засегне темата за новите санкции.

Възможността за допълнителни ограничения засенчва ефекта върху пазара от безпрецедентното освобождаване на част от щатските резерви на "черно злато" в опит да бъде овладявана инфлацията. Други страни също обявиха, че ще се възползват от запасите си.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,66 долара за барел спрямо 1,53 долара в понеделник.

Друг сигнал за затегнатия пазар бе повишаването на цените от Саудитска Арабия за всички региони. Държавната Saudi Aramco увеличи цената на ключовия си сорт Arab Light за следващия месец за Азия до 9,35 долара за барел над използвания от компанията бенчмарк, което е рекордна разлика.

*Към 9:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
fallback