fallback

Петролът поевтинява заради възможно освобождаване на щатски резерви*

Инвеститорите обмислят възможността САЩ да обявят значително освобождаване на запасите си на "черно злато", докато търсенето е застрашено от коронавируса в Кита

10:01 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола намалява в четвъртък, докато инвеститорите обмислят сигналите за възможно освобождаване на щатски резерви на суровината в опит да се озапти инфлацията и недостигът на доставки след руската инвазия в Украйна, пише Blomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 3,62%, или 4,11 долара, до 109,34 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 5,19%, или 5,60 долара, до 102,22 долара за барел.

САЩ обмислят възможността за освобождаването на 1 млн. барела дневно в продължение на няколко месеца, заявиха лица, запознати със случая. Предстои по-късно в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да проведе заседание, на което да приеме умерено увеличение на доставките.

САЩ може да освободят 180 млн. барела от запасите си, смятат лица, запознати със случая, което би могло да облекчи затегнатия заради войната в Украйна пазар. Инвазията ускори инфлацията и предизвика силна волатилност на пазарите на суровини, като бенчмаркът Брент е напът да отбележи най-големите си колебания в историята през този месец.

Плановете на САЩ са съпътствани от дипломатически апели Международната агенция по енергетика (МАЕ) да координира световно освобождаване на резерви. Все още няма взето крайно решение за това, но Белият дом може да обяви мярката си в четвъртък, смята едно от лицата.

"Предположението, че може да видим до допълнителни 180 млн. барела през следващите няколко месеца е значимо и ще помогне облекчаването на част от затегнатия пазар", каза ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън. По думите му това би било най-голямото освобождаване на резерви в историята на САЩ.

През последните шест месеца американският президент Джо Байдън вече нареди две освобождавания на запаси, но те не спомогнаха особено за озаптяването на инфлацията.

Тази седмица се очаква ОПЕК+ да приеме увеличение на доставките от 432 хил. барела дневно за месец май, според анкета на медията. Миналото заседание на картела, което се състоя дни след руската инвазия в Украна, приключи за рекордните 13 минути.

Пазарът е изправен и пред перспективите за удар върху търсенето, докато коронавирусът върлува в Китай - най-големия вносител на "черно злато". Азиатската страна въведе блокади в редица градове, включително Шанхай, което вече се отразява върху икономиката, тъй като активността в китайското производство се е свила този месец.

*Към 9:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
fallback