fallback

Петролът поскъпва след двудневен спад на цените*

Преговорите между Русия и Украйна и блокиранията в Китай заради коронавируса продължават да са водещи теми сред инвеститорите

09:49 | 30.03.22 г. 3

Цената на петрола се увеличава в сряда, след като в последните две търговски сесии суровината поевтиня. Инвеститорите обмислят перспективите за деескалация на войната в Украйна, която продължава вече втори месец и все още разтърсва пазарите по света, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,40%, или 1,54 долара, до 111,77 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,55%, или 1,62 долара, до 105,86 долара за барел, след като сортът изтри над 8% от стойността си в последните две сесии.

Въпреки че Русия предложи "значително да намали" военните си операции в северен Киев, лице, близко до Кремъл, заяви, че деескалацията не означава прекратяване на огъня или пълно оттегляне на силите около украинската столица. САЩ също призоваха за повече предпазливост при обявяването на напредък по преговорите.

Войната в Украйна разтърси пазарите на суровини и ускори инфлацията в момент, в който страните търсеха начини да насърчат икономическия растеж след пандемията. Конфликтът доведе и до по-висока волатилност, преобърна търговските потоци и допринесе за по-силен натиск върху вече затегнатия енергиен пазар. Така петролът се насочва към четвърти месечен ръст.

Новопоявилите се огнища на коронавирус в Китай и конфликтите в Близкия изток са заплаха за световното търсене на "черно злато". В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, ще проведат заседание, на което се очаква картелът да приеме поредното умерено увеличение на доставките.

"Петролните пазари продължават да са затегнати", написа в своя бележка управляващият партньор в SPI Asset Management Стивън Инес. По думите му преговорите между Киев и Москва и блокирането заради вируса в Китай продължават да са доминираща тема, макар че има очаквания, че затварянията на бизнесите в Китай може да са времени.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,70 долара за барел спрямо 3,85 долара преди седмица.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на "черно злато" са се свили с 3 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Предстои Админстрацията за енергийна информация да публикува официалната статистика по-късно в сряда.

*Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
fallback