IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари на горива са в ценови хаос

В ценообразуването все още се взима предвид руският суров нефт, за който обаче няма купувачи, въпреки че няма законови пречки пред сделките

22:05 | 25.03.22 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвазията в Украйна породи много важен въпрос за търговците на горива в Европа: трябва ли да бъде позволено референтните цени в региона да отразяват цената на товарите с дълбока отстъпка от Русия или не?

Отговорът на този въпрос не е прост - европейските купувачи сами си налагат рестрикции да купуват руски петрол след началото на войната, въпреки че няма законова пречка пред сделките, пише Bloomberg.

горива горива

Въпросът е важен, защото нещо трябва да подкрепи както дългосрочните, така и краткосрочните договори за търговия с горива, защото са заложени милиарди долари.

Потенциалният мащаб на разкола стана очевиден в сряда на северозападния европейски пазар на суров нефт за производство на бензин и пластмаси.

Shell Plc., най-голямата петролна компания в Европа, която избягва руските доставки, беше готова да плати 12 долара за тон над регионалния показател, за да си осигури пратка. Офертата на компанията съдържаше важно предупреждение - повече от половината от всичко, което тя купи, не трябва да идва от Русия.

Според запознати с търговския прозорец, организиран от S&P Global Platts, продавачи не е имало.

За разлика от тях Gunvor Group, друг търговец, предлага същия продукт без ограничения за произход. С други думи, може да достави руски петрол, ако се намери желаещ купувач. По същество компанията предлага същото гориво, което Shell търси на цена от 13 долара за тон по-ниска от тази, на която Shell наддава. Купувач не се е появил.

Това повдига въпроса каква е реалната цена на суровия нефт.

Platts събира жизнеспособни оферти и сделки, за да публикува сравнителни цени на горивата и петрола. Според данните доставките от Русия могат да бъдат включени за целите на определяне на цените.

В известие от 22 март компанията посочва, че нейните „оценки на цените отразяват петролни продукти с открит произход“ и че „публикуваната информация за оферти купува, продава и реални сделки, която се отклонява от стандартите на Platts, може да подлежи на нормализиране на базата на произход и в зависимост от степента на отклонението може да не бъде напълно отразена в крайната оценка“.

Ситуацията повдига въпроса какво ще стане, ако няколко търговци се стремят да продадат милиони тонове доставки, които са – за някои потенциални купувачи, по същество некупуваеми.

Shell също търси дизел в Северозападна Европа и в Средиземно море със същото предупреждение – не купува гориво с произход от Русия. Доставеният продукт ще се счита за руски, ако 50% или повече от него са произведени там.

Така че каква е реалната цена на дизела, ако друг търговец се стреми да продаде руски дизел на по-ниски цени и няма желаещи купувачи?

Времето ще покаже, но нещата ще останат нестабилни за продължителен период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Абе ти май не си чувал нищо за ядрена физика, м...Интересно- колко е твоят умствен багаж, руснако- много ли се дразниш, че има българи, които имат визия за бъдещето или ти става доста горчиво от това;0 Моите идеи може и да станат реалност, но виждам, че всичко негативно, което ти представяш, е основата на руският ти манталитет. Много ясно, че българите казваме какво и как може да стане. докато руснаците умишлено ще извадите вода от 10 кладенеца, как това няма да се случи... Наистина си страшно жалък- и то при условие, че руснаците нямате дори собствени, ваши, чисто руски технологии, с които да вадите руския газ и петрол, а разчитате на американските такива... С такъв ''научен потенциал'' сте тръгнали да казвате на българите кое можело да стане и кое не... Що не си пиете руския газ и нефт, а сте тръгнали да давате оценка на българите, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка наблегни на думата ПРИСТЪПЯТ и гледай как ще се окаже че видиш ли Русия пък не искала да води общи преговори. Немците имат над 80 милиарда причини да не искат това да се случи и бъди сигурна че няма да се случи - А това с магнитете и термоядреният синтез в домашни условия говори достатъчно за умственият ти багаж наред с идеите ти да отопляваш София с минерални извори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Европейските лидери постигнаха компромис за енергията след дълги дебати БРЮКСЕЛ, 26.03.2022 00:42(БТА) Лидерите от ЕС се мъчиха часове наред да постигнат компромис за споразумение за намаляване на енергийните цени, които поскъпнаха неимоверно много за хората и бизнеса в 27-членния блок, предаде Асошиейтед прес.По време на продължилите цял ден вчера разговори в Брюксел ясно се очертаха разногласията между южните и северните членки. Средиземноморските страни начело с Испания настояваха за намеса на пазара чрез мерки като ценови тавани, докато Германия и Нидерландия се противопоставиха на драстичните варианти. Лидерите все пак СЕ СЪГЛАСИХА с предложение на Европейската комисия да пристъпят към ОБЩО ЗАКУПУВАНЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ и да направят така, че хранилищата в ЕС да бъдат почти изцяло запълнени, за да се избегне нова енергийна криза, свързана със зависимостта на Евросъюза от руските енергоносители. Войната в Украйна накара страните от ЕС да осъзнаят, че са били твърде зависими от Русия за петрола и газа за отопление на домовете и за захранване на индустрията си, отбелязва Асошиейтед прес. Преди това САЩ и Евросъюзът обявиха ново сътрудничество за намаляване на зависимостта на континента от руските енергоносители. Съгласно плана Щатите и други страни ще увеличат тази година износа на втечнен газ за Европа с 15 милиарда кубични метра. В бъдеще ще бъдат доставени и по-големи обеми... "Причината за високите цени на електричеството до голяма степен се корени в скъпите и колебаещи се цени на газа", каза Фон дер Лайен. "Затова ще обединим усилията си, ще обединим търсенето си и ще използваме силата си за колективно договаряне при закупуването на газ. Освен това трябва да довършим газопреносната си инфраструктура и попълним запасите си. Това ще бъде нашата застраховка срещу нарушения в доставките. Време е да се вгледаме и в дизайна на нашия енергиен пазар."Още преди руската инвазия в Украйна Европа минаваше през трудно изпитание заради изгледите за забавяне на икономическия растеж, придружено от надигаща се инфлация, предизвикана от високите цени на енергията. Еврокомисията прогнозира, че икономическият растеж на ЕС ще спадне от 5,3 процента за миналата година до 4 процента за тази и до 2,8 процента през следващата. На срещата си на върха на 11 март европейските лидери постигнаха принципна договорка за премахване на зависимостта от вноса на руски газ, петрол и въглища до 2027 г. Сега ЕС внася 90 процента от природния газ, използван за производството на електричество, отопляване на домовете и захранване на индустрията, а Русия доставя почти 40 процента от газа на Европейския съюз и една четвърт от петрола му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Иначе, съпругът ми реши проблема с източника на енергия с едно единствено изречение- ''термоядрен синтез , водород, хелий, плазма и магнити'';0 Което , естествено е в сферата на проектите и засега не е част от реалното решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Прочети повече за германските енергийни борси. Относно заблудата- не си познал. Семейството ми няма да е зависимо от руски газ- в крайна сметка, интелект означава намиране на работещо решение на един проблем в ежедневието. Та- за какво са ни общо 5 магистратури и 1 докторантура , ако не можем да си направим енергийния микс, захранващ домът ни/ не в София, разбира се/ и не станем 100 процента енергийно независими...Ако е необходимо, започвам и аз да кодя, а съпругът ми заедно с други ентусиасти да създаде напр. изкуствен интелект за ''умна къща''. Както и да е- ще намерим решение. Българите не сме нито необразовани, нито глупави, нито мекушави хора и не се поддаваме на шантаж,а намираме работещо решение на всеки проблем. Просто сега ще го намерим за себе си- стига сме давали работещи решения на чужди проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка както винаги си много заблудена - Германия внася около 155млр кубм газ а ползва само 75 - Сега тук е въпроса за 1 милион евро какво прави Германия с останалите 80 и дали ще се навие да договаря еднаква цена с останалите държави та те да знаят на какви цени купува???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка аз лично искам вноса на газ да спре още днес ама немците нещо не са много навити що така бе ммм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Защото има решение на ЕС, което е ПОЛИТИЧЕСКО и германия участва в него. Защото ЕС е и политически съюз не само за ''глбт'' правата и ''кривите краставици'', а и е и енергиен съюз; защото от минимум осем години- от руската агресия в Крим и незаконната му окупация, ЕС взе политическо решение за изграждане на мрежа от енергийни ''пръстени''- мрежа от различни газопроводи, по които може да тече и неруски газ, свързани в една система чрез реверс на посоката на газа с ясната цел русия да не може да изнудва ЕС. От 2014 г. се интересувам от тази тема, но решенията на ЕС може да се проследят на страниците на ЕК- официалният сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
A ти как реши, че ЕС ще позволи на русия да си ''развява байрака'' и да го изнудва... Няма как да стане. Руското енергийно оръжие за изнудване на Европа И БЪЛГАРИЯ ще бъде унищожено и СЕГА е точният момент за това. Има да чааакаш 4000 евро на месец за отопление на двустаен в София- това не ти е фалираща русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
И още нещо Юрка в последните 20г немците купуват газа много по евтино от нас защо реши че ще искат да договорят за нас по добри цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още