fallback

Петролът остава волатилен, докато пазарът обмисля заплахата срещу руския износ*

Въпреки волатилността суровината се насочва към първия си седмичен ръст от три седмици насам

10:02 | 25.03.22 г.

Пазарът на петрол продължава да преминава през колебания, докато инвеститорите са в очакване САЩ и Европейският съюз (ЕС) да съобщят планове за намаляване на зависимостта на Стария континент от руски доставки, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,02%, или 0,02 долара, до 119,01 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,14%, или 0,16 долара, до 112,18 долара за барел, след като сортът изтри над 2% от стойността си в четвъртък.

petrol

В петък американският президент Джо Байдън може да съобщи за план за увеличение на щатските доставки на природен газ за Европа, след като страните членки от ЕС засега се въздържат да ограничат вноса на руски петрол поради опозицията на някои страни, включително Австрия. Петролът все пак е напът да отбележи ръст за седмицата.

През последните четири месеца цената на петрола се покачи рязко и достигна най-високото си равнище от 2008 г. в началото на март, докато руската инвазия в Украйна разтърсва световните пазари на суровини. В отговор на нападението САЩ и Великобритания вече наложиха ембарго върху руския петрол, а много западни петролни компании също избират да избягват руското гориво. Купувачите в Азия, включително в Китай и Индия, изглежда прибират някои от тези барели петрол.

"Пазарът намира утеха в това, че изглежда малко вероятно да има ембарго на ЕС" върху петрола, казва ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън, който прогнозира, че в следващите дни и седмици пазарът ще продължи да е волатилен заради новините около възможни нови гограничения.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,47 долара за барел спрямо 41 цента в началото на годината.

*Към 9:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
fallback