fallback

Плах оптимизъм обзе инвеститорите на пазара на петрол*

Коментарите на преговарящи от Русия и Украйна внесоха плах оптимизъм за възможна деескалация на конфликта

10:10 | 14.03.22 г. 4

Цената на петрола намалява в понеделник, след като суровината записа седмица на волатилна търговия, а изказванията на преговарящи от Русия и Украйна внесоха плах оптимизъм сред инвеститорите относно възможна деескалация на конфликта, пише CNBC.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 3,51%, или 3,95 долара, до 108,72 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 3,64%, или близо 4 долара, до 105,34 долара за барел, след като миналия петък суровината поскъпна.

Войната в Украйна разтърсва пазарите, като повишава цената на всичко от пшеница до никел и природен газ, и кара купувачите да избягват руския петрол макар някои да обмислят заобиколни начини около санкциите. В понеделник предстои високопоставени представители на САЩ и Китай да се срещнат за преговори, като Вашингтон се надява азиатската страната да помогне за прекратяването на войната в Украйна.

"Петролният пазар преценява възможността от помиряване, като се имат предвид насърчителните коментари", каза основателят на Vanda Insights Вандана Хари.

В момента се полагат големи дипломатически усилия, за да се спре войната: топ съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че ще има "продължаващи" дискусии с Русия, а руският президент Владимир Путин проведе разговор с френските и германските си колеги. Държавният сектретар на САЩ Антъни Блинкен също проведе разговор с външния министър на Украйна.

Това дава началото на една тежка седмица, в която ще стане ясно дали Русия планира да изплати международния си дълг и с колко Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвите. Повторното настъпване на коронавируса в Китай също увеличава опасенията за предлагането на петрол.

Възможността от допълнителни доставки на петрол от Иран, които да облекчат затегнатия пазар, бързо бе зачеркната миналата седмица, когато Техеран и световните сили прекратиха за момента преговорите по възстановяването на ядрената сделка. Това се случи, след като Русия поиска гаранции от САЩ, че наложените санкции няма да повлияят на планираното партньорство с Техеран.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,62 долара за барел спрямо 1,39 долара в началото на миналия месец.

Съветниците на американския президент Джо Байдън работят в посока засилване натиска върху Китай, за да се увеличат санкциите върху Москва, наложени от западните страни и азиатски им съюзници. В понеделник съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан ще проведе среща в Рим с топ дипломата на Китай и представител на политбюрото на Комунистическата партия Ян Цзечъ.

* Кък 9:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
fallback