fallback

Търговията с петрол е волатилна след сигнала за евентуално увеличение на добива*

Рязкото покачване на цените увеличава инфлационния натиск върху правителставата, които се опитват да стимулират икономическия растеж след пандемията

10:00 | 10.03.22 г.

Пазарът на петрол е силно волатилен след сигналите за евентуално увеличение на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, пише Bloomberg. В четвъртък пазарът отчита поредния ден на волатилна търговия след постигнатите по-рано през седмицата рекордни върхове.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 3,24%, или 3,60 долара, до 114,74 долара за барел, след като през по-голямата част от седмицата цената на сорта бе на нива, близки до 130 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,106%, или 2,29 долара, до 110,99 долара за барел.

Петрол

"Черното злато" рязко поевтиня в сряда, след като посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон заяви, че неговата страна „одобрява увеличението на производството на петрол и ще апелира пред ОПЕК да се обмислят по-високи нива на добив“.

Досега картелът отхвърляше призива на потребителите за увеличение на доставките, защитавайки тезата, че ценовият възход е предизвикан от геополитическото напрежение, а не от недостатъчното предлагане.

"ОПЕК+ ще трябва да премине през много трудности, за да се съгласи да действа по различен от заложения план", каза основателят на базирания в Сингапур Vanda Insights Вандана Хари.

По-рано тази седмица цената на суровината достигна най-високото си равнище от юли 2008 г. отчасти заради опасенията, че загубата на руски енергоносители допълнително ще навреди на вече затегнатия пазар.

Цените се увеличиха и заради въведеното в сряда щатско ембарго върху руския внос на енергоносители. Ако други западни страни последват хода на САЩ, суровият петрол може да достигне 240 долара това лято, според Rystad Energy. Ръководителите на ОПЕК и Chevron Corp.  все още смятат, че няма недостиг на петрол, докато Ирак настоява, че няма нужда от увеличение на добива с повече от вече уговореното.

В сряда успокоението на петролния пазар се прехвърли и на борсата на Wall Street, където широкият измерител S&P 500 записа най-силния си ден от юни 2020 г.

Събитията в Украйна разтърсват пазарите, като повишават цената на всичко от пшеница до никел и природен газ, и предизвикват опасения, че световната икономика се е насочила към шок, след като страните се възстановяват от пандемичните спадове. Рязкото покачване на цените увеличава инфлационния натиск върху правителставата, които се опитват да стимулират икономическия растеж след пандемията.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,43 долара за барел спрямо 1,39 долара в началото на миналия месец.

Щатските резерви на "черно злато" са се свили с 1,86 млн. барела миналата седмица, докато инвентарът от дестилати - категория, включваща дизела - е намалял за осма поредна седмица до най-ниското си ниво от 2014 г., според Администрацията за енергийна информация. Запасите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг също са намалели за девета поредна седмица.

*Към 09:24 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
fallback