fallback

Брентът поскъпва с над 4,3% до над 102 долара за барел*

Отстраняването на някои руски банки от SWIFT може да доведе до прекъсване на доставките на петрол

08:06 | 28.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Суровият петрол поскъпна, а рублата поевтиня с близо 30% до рекордно ниско ниво в понеделник, след като западните държави наложиха нови строги санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, включително и блокиране на някои банки от глобалната система за разплащания SWIFT.

Търсенето на сигурни убежища подкрепи облигациите, както и долара и йената, докато еврото потъна, след като руският президент Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в неделя, четвъртия ден от най-голямото нападение срещу европейска държава след Втората световна война.

Нарастването на напрежението засили опасенията, че доставките на петрол от втория по големина производител в света могат да бъдат нарушени, което доведе до поскъпване на фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент с 4,21 долара или 4,3% до 102,14 долара. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 4,58 долара или 5,0% до 96,17 долара за барел.

„Казвам на клиентите си, че единственото, което знаем със сигурност, е, че цените на енергията ще бъдат по-високи и ще има някои облагодетелствани", каза Джон Милрой, финансов съветник на Ord Minnett в Сидни, цитиран от Ройтерс. „Това е старо клише, но е вярно, че несигурността движи и в двете посоки“.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион поевтиняха, след като сутрешната сесия премина предимно в зелено, което ги постави на една нога с пониженията на американските и европейските борсови фючърси.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,25%, а китайските сини чипове (CSI300) - с 0,36%. Австралийският бенчмарк обаче добави 0,64%, подкрепен от енергийните акции.

„През уикенда ни заляха много негативни информации", каза Кайл Рода, пазарен анализатор в IG Australia. „Говорим за рискове за финансовата стабилност, а към това се прибавя и заплахата от ядрена война“. „Волатилността е повишена", каза той.

Доходността по 10-годишните американски облигации спадна с около 9 базисни пункта до 1,89%, а еквивалентната австралийска доходност отстъпи с около 6 базисни пункта до 2,177%.

Еврото поевтиня с 1,1% до 1,11465 долара и с 1,1% до 128,785 йени , а чувствителните към риска австралийски и новозеландски долари потънаха съответно с 0,78% и 0,88%.

Рублата се потопи с цели 29,67% до рекордно ниските 119,5 за долар.

Златото поскъпна с повече от 1% до около 1909 долара поради търсенето на най-сигурните активи.

„Тази волатилност ще продължи още известно време, докато прахът се слегне", казва Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

Междувременно „пазарите ще се люшкат от новина на новина", каза той.

Нахлуването на Русия в Украйна разтърси всички пазари - от енергийния до този на метали и зърнени култури, като увеличи инфлационния натиск върху световната икономика, която вече и без това бе засегната от нарастващите разходи. Най-малко две от най-големите китайски държавни банки ограничават финансирането на покупките на руски стоки, подчертавайки ограниченията на обещанието на Пекин да поддържа икономически връзки с един от най-важните си стратегически партньори в условията на западни санкции.

На този нестабилен и бързо променящ се фон ОПЕК+ е изправен пред по-сложна задача от обикновено, когато се събира в сряда, за да обсъди политиката си за доставки за април. Според делегатите въпреки инвазията картелът вероятно ще се придържа към плана си за постепенно увеличаване на производството на петрол. Групата ще трябва да вземе предвид и спирането на част от иракския добив.

„Отстраняването на някои руски банки от SWIFT може да доведе до прекъсване на доставките на петрол, тъй като купувачите и продавачите ще се опитат да разберат как да се ориентират в новите правила", заяви в бележка Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates в Хюстън.

Според Goldman Sachs Group Inc. единственото нещо, което може да спре поскъпването на петрола след въвеждането на допълнителни ограничения върху Русия, е унищожаването на търсенето. Банката повиши едномесечната си прогноза за петрола сорт Брент от 95 на 115 долара за барел със значителни рискове от по-нататъшна ескалация или по-продължителни смущения.

Брентът все още се намира в дълбока бича структура на изоставане, въпреки че от петък леко поевтиня, което подчертава нервността на инвеститорите по отношение на ограниченото предлагане. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,35долара за барел в сравнение с 1,39 долара в началото на месеца.

По данни на Международната агенция по енергетика през януари Русия е изпомпвала 11,3 млн. барела петрол дневно. През миналата седмица Международната агенция по енергетика пое ангажимент да съдейства за гарантиране на световната енергийна сигурност, а Индия заяви, че ще подкрепи инициативи за освобождаване на извънредни петролни резерви с цел успокояване на цените.

„Скокът в цената, който наблюдаваме днес, беше гарантиран, като се има предвид значителното влошаване на ситуацията в Украйна през уикенда", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Пазарите трябва да се подготвят за множество вторични трусове“.

Изненадващият ход на BP да продаде руските си активи е последният знак за това колко далеч е готов да стигне Западът, за да накаже президента Владимир Путин за инвазията. Голямата петролна компания е активна в Русия от три десетилетия и само преди седмици твърдо защитаваше присъствието си там. Норвежката Equinor ASA също заяви, че ще спре новите инвестиции в руския си бизнес и ще започне процес на излизане от съвместните предприятия.

Societe Generale SA и Credit Suisse Group AG спряха да финансират търговията със суровини от Русия, казват запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс. Двете банки, ключови финансисти на борсите за търговия със суровини, вече не предоставят парите, необходими за транспортирането на суровини като метали и петрол от Русия.

Обединеното кралство ще подкрепи държавите от Г7, които „с течение на времето" ще определят ограничения за количеството руски нефт и газ, които членовете на групата могат да внасят, заяви външният министър на Великобритания Лиз Тръс пред Sky News в неделя. Руската армия „се финансира от приходите от нефт и газ", така че искаме да намалим зависимостта ѝ от тях, каза Тръс. *Актуално към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
fallback