fallback

Цената на петрола се стабилизира след най-големия еднодневен спад тази година*

Инвеститорите се опитват да разберат дали напрежението в Украйна намалява, докато щатските запаси на петрол се свиват насред силното търсене

09:51 | 16.02.22 г.

Цената на петрола се стабилизира, след като суровината отбеляза най-големия си еднодневен спад тази година, докато инвеститорите се опитват да разберат дали напрежението в Украйна намалява, съобщава Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,62%, или 0,58 долара, до 93,86 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,65%, или 0,6 долара, до 92,67 долара за барел. Предходния ден сортът поевтиня с 3,6% след изявлението на Москва.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че САЩ все още не са получили потвърждение за изтеглянето на руските части и че опасността от руска атака продължава. Към момента Москва многократно отрече да има планове да нахлуе в Украйна.

Американският петролен институт съобщава, че запасите на суров петрол в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели с 2,4 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно в сряда.

Въпреки поевтиняването „черното злато“ продължава да се задържа на нива, близки до рекодното ценово равнище от 2014 г., тъй като инвеститорите залагат, че търсенето е по-голямо от предлагането, което води до спад в запасите и принуждава играчите да плащат по-високи премии.

Подемът на пазара доведе до увеличение на цената на петролните продукти, включително на бензина. Тези движения обаче са двигател на инфлацията и са предизвикателство за лидерите като Джо Байдън и за централните банкери.

„Волатилността продължава да бъде отличителен белег на петролния пазар“, казва старши суровинният стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс. „Въпреки че реториката вчера бе позитивна, рискът от конфликт в Украйна продължава да е висок“, смята стратегът.

Американският петролен институт съобщи и за по-малък спад в националните запаси от „черно злато“, и леко намалял инвентар от бензин и дестилати. Ако тези данни се окажат верни, запасите в Кушинг ще намалеят до най-ниското си ниво от 2018 г.

Пазарът на петрол продължава да следва бичи модел, като цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,27 долара за барел, което е най-голямата разлика от 2019 г. насам.

Според Хайнс пазарът бива подкрепен от затегнато предлагане. „Облекчаването на геополитическото напрежение няма значително да промени бичите перспективи за цената на петрола“, допълни експертът.

* Към 9:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
fallback