fallback

Петролът се насочва към най-добрия си януари от поне 30 години*

Геополитическото напрежение в Европа и очакванията за силно търсене поддържат цената на суровината на високи нива

09:54 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът поскъпва в понеделник след сигнали за устойчиво световно търсене и продължаващо напрежение покрай Украйна, съобщава Bloomberg. Така европейският сорт Брент се насочва към най-добрия си януари от поне 30 години. Бенчмаркът поскъпва с 1,36%, или 1,22 долара, до 91,25 долара за барел, продължавайки шестседмичната си серия от ръстове, с която ценовото равнище на Брента стигна най-високото си ниво от 2014 г.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 1,24%, или 1,09 долара, до 87,91 долара за барел, след като цената му нарасна с 2% миналата седмица.

petrol

С множеството руски отряди, разположени близо до границата с Украйна, има опасения, че Москва може да започне инвазия. Според Пентагона Москва е увеличила още силите си през уикенда. По-късно в понеделник предстои кризата да бъде обсъдена от Съвета по сигурност на ООН. Руският президент Владимир Путин заяви, че няма планове за нападение в страната.

Цената на суровия петрол нарасна този месец, докато световните пазари се затегнаха, като водещи банки и петролни компании прогнозираха, че цената на „черното злато“ може скоро да задмине 100 долара за барел. Покачването на цената бе подпомогнато и от Организацията на страните износителки н петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, познати като ОПЕК+, тъй като картелът не можа да достигне планираните увеличения на доставките. В сряда предстои ОПЕК+ да проведе заседание.

"Проблемът между Русия и Украйна е водещият двигател за петрола тази сутрин“, каза базираният в Сигнапур енергиен анализатор в DBS Bank Ltd. Сувро Саркар. Ако бъде осъществена атака, всички суровини ще бъдат засегнати и може „бързо да видим как ще бъде мината границата от 100 долара за барел“.

Суровините, сред които и бензинът, поскъпват на фона на световната активност, която продължава да се възстановява от пандемичните спадове. Рафинериите по света отбелязват значителна печалба от производството на ключовото моторно гориво насред сигнали, че световното търсене  ще остане силно.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му декемврийски договора с най-близка доставка сега е в размер на 5,90 долара за барел, което е сериозно увеличение спрямо нивото от 4,12 долара в началото на месеца. *Данните са актуални към 9:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
fallback