fallback

Цената на петрола доближава едномесечен връх след сигнали за спад в запасите*

Оптимизмът сред инвеститорите се завърна поради намалели опасения около омикрон щама

10:10 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се задържа на нива, близки до едномесечен връх, след данни за пореден спад в щатските резерви от „черно злато“, съобщи Bloomberg. Друга причина за поскъпването на суровината са надеждите на инвеститорите, че бързоразпространяващият се омикрон щам ще бъде по-лек спрямо по-ранните варианти на коронавируса.

Американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпва до 76,11 долара след отчетен ръст от 11% през последните пет сесии. Европейският сорт Брент отбелязва текущ ръст от 0,22%, или 0,17 долара, до 78,84 долара.

le

Графика: Bloomberg

Според Американския петролен институт щатските резерви на „черно злато“ са намалели с 3,1 млн. барела през миналата седмица, посочват лица, запознати с данните. В същото време статистиките показват ръст на инвентара в ключовия хъб за съхранение в Кушинг. Официалните правителствени данни предстои да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Опасенията на инвеститорите около омикрон намаляват след растящи доказателства, че щамът е по-лек, което потенциално свива необходимостта от налагането на ограничения върху пътуванията. Въпреки това случаите на новозаразени по света растат драстично, затруднявайки здравната система в икономиките, които са големи потребители на енергия.

Суровият петрол се насочва към най-големия си годишен ръст от повече от десетилетие насам, след като световното търсене се възстанови от ефекта на пандемията, подпомогнато от ваксините против заразата. Това спомогна да се намалят някога пълните запаси от петрол, особено в САЩ. Ако официалната статистика съвпадне с тази от индустрията, то това би било пети пореден седмичен спад и най-продължителният такъв от септември насам.

„Необичайно е да наблюдаваме такъв тип волатилност по време на празниците в края на годината“, каза основателят на JTD Energy Services Pte Джон Дрискол. „Настроенията на пазара може да са вследствие на убеждението, че ценовите изменения са преувеличена реакция към омикрон и че глобалното търсене е на път да се възстанови през следващата година“, допълни Дрискол.

Възстановяването на суровината бе подкрепено и от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, които предприеха стъпки за възобновяването на производството. Следващата седмица предстои среща на членките на организацията, на която ще бъдат обсъдени политиките за 2022 г. Руският вицепремиер Александър Новак посочи, че страната няма против цени между 65-80 долара за барел.

*Към 9:53 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
fallback