fallback

Петролът започва последната седмица за годината със спадове*

Авиокомпании отмениха хиляди полети в САЩ около коледните празници заради нарастващия брой заразени с Covid-19

09:48 | 27.12.21 г.

Цените на петрола започват седмицата на червено, след като авиокомпании отмениха хиляди полети в САЩ около коледните празници заради нарастващия брой заразени с Covid-19, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху West Texas Intermediate са надолу с 1,02 долара, или 1,38%, до 72,77 долара за барел. Контрактът не се търгуваше в петък, тъй като пазарите в САЩ бяха затворени заради Коледа.

Брентът поевтинява с 32 цента, или 0,42%, до 75,47 долара за барел, след като отбеляза спад от 0,92% в петък.

И двата контракта скочиха с между 3 и 4% миналата седмица, след като ранни данни предположиха, че омикрон вариантът на коронавируса може да води до по-леко боледуване.

По-лесното предаване на щама обаче доведе до ръст на новозаболелите от Covid-19 в цял свят.

През последните три дни хиляди пасажери, пътуващи по Коледа, бяха блокирани, след като американските авиокомпании отмениха полети заради недостиг на персонал заради Covid-19.

“По-малкото пътувания означават по-слаба икономическа активност в САЩ, което води до по-ниски цени на американския бенчмарк WTI”, казва анализаторът от OANDA Джефри Хейли.

Като цяло петролните пазари остават предпазливи по отношение на краткосрочното търсене, казват пазарните наблюдатели.

„Макар че омикрон се разпространява по-бързо от всеки друг вариант досега, сравнително успокояващата новина е, че повечето заразени с омикрон показват леки симптоми, поне засега“, казва Лиона Лиу, анализатор в сингапурската DailyFX.

“Въпреки това цените наистина пострадаха от опасенията около омикрон, но низходящият натиск може да се облекчи, ако вариантът се окаже по-мек“, добавя той.

В по-краткосрочен план петролните инвеститори са фокусирани върху следващата среща ОПЕК+, планирана за 4 януари.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, включително Русия, ще се срещнат отново, за да решат дали да продължат с увеличаване на производството с 400 хил. барела на ден през февруари.

Русия вярва, че цените на петрола няма да се променят значително следващата година, а търсенето ще се възстанови до предпандемичните нива едва към края на 2022 г., заяви заместник-премиерът Александър Новак в петък.

* Данните са актуални към 9:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback