fallback

Цената на петрола се стабилизира след смесени сигнали за търсенето*

Опасенията, породени от омикрон варианта, ще продължат да влияят на инвеститорите и през следващата седмица

10:29 | 22.12.21 г.

Цената на суровия петрол в сряда остава без големи изменения, след като инвеститорите осмислят смесените сигнали за търсенето, а обемите на търговия са свити на фона на наближаващите коледни празници, съобщи Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпват с 0,10% до 71,19 долара на барел след възхода във вторник заедно с други финансови активи. Европейският сорт Брент поевтинява с 0,03% до 73,94 долара за барел.

За бичите настроения на пазара допринесоха енергийната криза в Европа и доклад от индустрията, показващ пореден спад в щатските запаси на „черно злато“. Новият вариант на коронавируса омикрон обаче продължава да тегне над пазара въпреки това, че към момента той няма голям ефект върху търсенето.

„Приливите и отливите на опасенията, породени от омикрон щама, ще продължат да удрят пазара с намаляла търговска активност и засилваща се волатилност в края на годината“, казва основателят на Vanda Insights в Сингпаур Вандана Хари. „Ценови изменения в размер на 2%-4% на дневна база може да бъдат нормата през тази и следващата седмица“, допълва Хари.

Очакванията са петролът да отбележи ограничен годишен ръст след възстановяване от пандемията, макар възходът да бе забавен през последните няколко месеца отчасти заради опасения за търсенето на „черно злато“ след появата на омикрон варианта. Има сигнали за свито търсене на петрол в Азия, като пазарната структура е отслабнала значително – това предполага свръхпредлагане в краткосрочен план.

Междувременно енергийната криза в Европа подсили перспективите за по-силно търсене на петролни продукти за генериране на енергия. Природният газ поскъпна, след като Русия ограничи потоците, принуждавайки Франция да засили вноса на електроенергия. Рафинериите по американското крайбрежие в Мексиканския залив също свиха доставките на дизел до Европа с цел да дадат приоритет на вътрешното търсене и купувачите в Латинска Америка.

Американският петролен институт публикувани данни, че щатските резерви на суров петрол са намалели с 3,67 млн. барела миналата седмица. Ако статистиката се потвърди от правителствените данни, това би било спад за четвърта поредна седмица. Очакванията са Администрацията за енергийна информация да отчетет спад от 2,5 млн. барела според анкета на Bloomberg.

*Към 10:02 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback