fallback

Петролът поскъпва след успокоение на пазара от решението на Фед*

Намалелите щатски резерви от "черно злато" внесоха оптимизъм сред инвеститорите

10:22 | 16.12.21 г.

Петролът поскъпва, след като щатските резерви на „черно злато“ отбелязаха най-големия си спад от септември насам, пише Bloomberg. Възходът на пазара е подпомогнат и от решението на Фед в сряда, когато централната банка реши да започне агресивно редуциране на пандемичната програма за покупка на активи – ход, който стана повод за спекулации, че инфлацията ще се забави, без да навреди на растежа.

Фючърсите в Ню Йорк отбелязват ръст от 1,16%, или 0,82 цента, достигайки 71,69 долара за барел, след като се възстановиха от спада си в резултат на опасенията около новия вариант на коронавируса омикрон от предишната сесия. Европейският сорт Брент също поскъпва до 74,64 долара за барел, което е ръст от 1,03% или 0,76 цента.

„С появата на омикрон пазарът залагаше на възможно най-лошия сценарий за търсенето“, казва старши стратегът по суровини в Banking Group Ltd. Даниел Хайнес. „Това не означава, че вече няма опасности. Все още има много рискове пред нас“, категоричен бе Хайнес.

Противоречащите сигнали за търсенето и предлагането на „черно злато“ определиха неясната посока на цените тази седмица. Докато перспективите за потреблението изглежда се влошават в Китай – най-големия вносител на петрол в света, където са наложени ограничения за пътуванията с цел овладяване разпространението на омикрон щама, то ситуацията изглежда по-позитивна в САЩ. Международната агенция по енергетика заяви тази седмица, че пазарът вече се намира в излишък, а Vitol Group – най-големият независим търговец на петрол –  посочи, че очаква цените да се покачат следващата година. Това ще бъде предизвикано от липсата на нови инвестиции в производството.

петрол

Щатските резерви от „черно злато“ са намалели с 4,58 млн. барела миналата седмица, показват данни на Администрацията по енергийна информация. Това е положителен знак за търсенето в най-голямата икономика в света. Износът се е върнал на нива от над 3 млн. барела на ден, като търговците изнасят петрола извън страната, за да избегнат ефекта от данъците върху резервите в края на годината.

Нарастващото търсене на бензин в САЩ преди коледните празници предполага, че опасенията около омикрон варианта не задържат шофьорите извън пътищата. Междувременно глобалните сухоземни резерви на петрол също намаляват, водени от спад в Европа, показват данни на Kayrros.

Същевременно физическият пазар на петрол в Азия се успокои, след като бяха наложени ограничения върху частните китайски преработвателни компании, а по-слабите маржове на рафиниране свиха търсенето.

* Към 9:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
fallback