fallback

Цената на петрола се стабилизира след очаквания за повишено търсене*

ОПЕК прогнозира ръст на глобалното търсене на „черно злато“ в началото на 2022 г. от 1,1 млн. барела дневно

10:35 | 14.12.21 г.

Цената на петрола се запазва сравнително стабилна, след като прогнозата на ОПЕК за ръст на глобалното търсене на суровината бе засенчена от продължаващата несигурност около новия вариант на коронавируса омикрон и силата на щатския долар, съобщи Bloomberg.

Американският суров петрол U.S. West Texas Intermediate (WTI) се търгува с 0,25% по-скъпо, или 0,18 цента, до 71,47 за барел. Цената на европейския бенчмарк Брент се покачва с 0,34%, или 0,25 цента, до 76,64 долара за барел.

В своя ежемесечен доклад в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира ръст в глобалното търсене на „черно злато“ от 1,1 млн. барела дневно през първото тримесечие на 2022 г., но посочи, че все още вижда излишък. Доларовият индекс се покачва с над 0,4% тази седмица, което доведе до спад в привлекателността на някои суровини като петрола, който се ценообразува в щатски долари.

Кривата на фючърсите загатва за влошаващи се перспективи за цените. Петролът сорт Брент все повече се доближава до структура, при която цените на фючърсите са по-високи от тези на спот пазара. Спредът на тази структура, известна още като backwardation, във вторник бе 12 цента за барел спрямо 1,04 долара месец по-рано.

След като изпадна в мечи пазар в края на ноември поради появата на новия щам омикрон, петролът частично се възстанови през декември. Икономическият риск от омикрон и усилията на централните банки да овладеят забързващата се инфлация може да занижат интереса към поемането на рискове, особено с наближаването на края на годината.

oil

„С края на годината обемите намаляват и няма причина да се поемат рискове“, каза базираният в Сеул, Южна Корея старши анализатор на суровини Ким Куанре от Samsung Futures Inc. „Ходът на ОПЕК да ревизира прогнозите за ръста в посока нагоре може да е позитивен сигнал за пазара, но може и да се възприеме като ход, с който да се оправдае увеличението на [добива от] групата в следващите месеци“, каза експертът.

Прогнозата на организацията за ръста в търсенето до края на март 2022 г. се равнява на годишния ръст в потреблението на една типична предпандемична година. Това показва, че огранизацията вижда ефекта на омикрон като лек и краткотраен. Прогнозите обаче бяха засенчени от очакван спад в търсенето през следващите две тримесечия.

Новият вариант на коронавируса заобиколя защитата, която двете дози на Pfizer и AstraZeneca осигуряват, каквито бяха и опасенията, твърдят учени от Оксфордския университет. В същото време премиерът на Великобритания Борис Джонсън не изключи налагането на нови ограничения в бъдеще с цел предотвратяване разпространението на щама.

* Към 9:53 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
fallback