fallback

Петролът поскъпва на фона на затихващи опасения за омикрон варианта*

Инвеститорите са оптимисти, че Китай скоро ще започне да предоставя още фискални стимули

11:24 | 13.12.21 г.

Петролът продължава да поскъпва и в началото на новата седмица, след като в петък отбеляза най-големия си седмичен ръст в цената от края на август насам, подкрепен от още сигнали, че новият щам на коронавируса омикрон няма да е толкова сериозен, колкото първоначално се предполагаше, съобщава Bloomberg. Благоприятно влияние оказват и прогнози, че Китай може скоро да започне да предоставя още фискални стимули.

Фючърсите върху петрола сорт West Texas Intermediate поскъпват с 0,70%, или 0,50 цента, до 72,17 долара за барел. Европейският сорт Брент също поскъпва, като бележи ръст в цената си от 0,53%, или 0,40 цента, до 75,55 долара за барел.

„Новият вариант на коронавируса не оказа голямо влияние върху глобалното търсене на петрол“, заяви в неделя петролният министър на Ирак Ихсан Абдул Джабар.

Икономистите прогнозират, че Пекин ще започне да предоставя още фискални стимули в началото на 2022 г., след като високопоставени представители на страната заявиха, че сред ключовите цели за следващата година е стабилизирането на икономиката. Това би трябвало допълнително да подобри настроенията на пазара, имайки предвид, че азиатската страна е най-големият вносител на „черно злато“ в света.

След като изпадна в мечи пазар, петролът премина през частичен обрат след сигнали, че опасенията около омикрон щама може и да са били преувеличени. Също така обаче има и признаци, че търсенето може да намалява в ключовия азиатски пазар, което може да доведе до натиск за спад в цените.

„Опасенията около омикрон щама за възможно най-лош развой на събитията определено продължават да затихват“, каза основателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. „Няма съмнения по отношение на по-лесното разпространение [на вируса], но опасенията за най-лош развой със скок в хоспитализациите и смъртността определено отшумяват. Петролът все още има позиции, които да си възвръща“, каза Хари.

В САЩ Exxon Mobil Corp. ще получи 4,8 млн. барела от първото освобождаване на петрол от стратегическите петролни резерви на страната.

Министерството на енергиката също потвърди, че ще публикува съобщение за продажба на 18 млн. барела от резервите на 17 декември. Предстои обаче останалите пет страни, участващи в споразумението (Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания), също да обявят продажбите си на резерви.

* Към 10:56 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 06.09.22 г.
fallback