fallback

Петролът поскъпва отново в очакване на отговор от САЩ за добива*

Цените и на двата водещи сорта се повишават с по около 1% в понеделник

10:18 | 08.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново се движи в посока нагоре на фона на очакванията дали ще бъдат пуснати количества от американските стратегически петролни резерви, след като ОПЕК+ отказа да увеличи още снабдяването, съобщава Bloomberg.

И двата водещи сорта поскъпват с по около 1% в понеделник, достигайки съответно цена от 83,55 долара за барел за сорта Брент и от 82,11 долара за барел за американския сорт West Texas Intermediate.

Очаква се американската администрация да разгледа във вторник наличните данни, взимайки решение как да облекчи покачването на цените на бензина.

Подемът на петролните цени до 7-годишен връх притесни администрацията на Байдън, откъдето призоваха ОПЕК и нейните съюзници да ускорят темпа на увеличаване на добива. Въпреки призива обаче алиансът предпочете да се придържа към плана си за скромен ръст на производството от 400 хил. барела дневно. Това на свой ред увеличи шансовете за отпускане на количества от американските резерви, което би могло да бъде направено в координация с други страни.

Във фокуса на инвеститорите бе и случващото се в Ирак, един от ключовите членове на ОПЕК, след като премиерът Мустафа ал Кадими оцеля при опит за покушение в неделя, когато дрон с експлозиви се опита да удари резиденцията му в Багдад. Засега никой не е поел отговорността за нападението.

Ден след като ОПЕК+ отказа да изпълни искането на САЩ за добива, Саудитска Арабия увеличи официалните си цени за суровия петрол за всички купувачи. Ходът означава, че страната ще продължи да устоява на американския натиск за ускоряване на производството, смята Майк Мюлер, ръководител на звеното за Азия на Vitol.

Според трейдъри въпреки че има увеличение, азиатските купувачи ще си вземат пълните обеми по сключените договори.

Цената на петрола се покачи тази година с постепенното отваряне на икономиките, което позволи и увеличение на пътуванията. В допълнение потреблението нарасна и заради недостига на природен газ. От Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че цената на сорта Брент ще достигне до 90 долара за барел.

*Информацията е актуална към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
fallback