fallback

Късите позиции на газовите търговци свиха ликвидността на европейските пазари

Проспект на Gunvor показва, че почти половината от търгуваните обеми са свързани с природния газ

15:53 | 05.10.21 г.

За да хеджират риска от ценовите разлики на природния газ в САЩ и в останалия свят, трейдърите продават суровината на къси позиции - основно в Европа и Азия. Именно тази стратегия обаче предизвика свиване на ликвидността на европейските пазари, защото е придружена от липсващи резерви на газ, намалени доставки на суровината и голямото търсене в Азия, пише Ройтерс.

В Европа мястото за късите позиции на природния газ е нидерланският хъб TTF. Според източници на агенцията през миналия месец търговски къщи и други участници на пазара заедно са регистрирали къси позиции за 30 млрд. долара, докато европейските комунални компании са търсили дълги позиции в търговията със суровината.

85-90% от финансирането на късите позиции идва от банките, пише още Ройтерс. Останалата част се покрива от собствени средства на търговците, но когато цената на газа на TTF скочи с 385% спрямо януари, тогава собствените средства на търговците не можаха да покрия разликите.Някои от тях са намалили своите експозиции заради това положение.

Затова и борси, и трейдъри са поискали допълнителни депозити от големи търговци на горива във връзка с нестабилните пазари в последните седмици, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. За това искане съобщават от компании, представители на банки и борси, но всички те са поискали анонимност заради чувствителността на казуса.

От публикацията става ясно, че искане за увеличаване на техните финансови позиции на пазара за природен газ са изпратени на компании като Glencore, Gunvor, Trafigura и Vitol. За по-малки компании подобно искане обаче означава ограничаване на печалбите.

Gunvor има здравословна ликвидна позиция и инструменти да управлява бъдеща волатилност на европейския газов пазар, е официалният коментар на компанията по казуса. Останалите три компании, за които има информация, пък на този етап отказват да коментират.

По-малкият швейцарски търговец Kolman Group потвърждава, че увеличава депозитите, но в същото време позициите са адекватно покрити и това не носи риск за бизнеса. Ливанската BB Energy пък посочва, че въобще не ѝ е искан допълнителен капитал.

Засегнатите компании залагат на природен газ, добиван и изнасян от САЩ, сключвайки дългосрочни договори да купуват втечнен природен газ. Някои от контрактите са до 2041 година.

Проспект на Gunvor, публикуван преди дни, даде рядката възможност да бъде оценен обемът на операциите на компанията, свързани с природния газ. Документът показва, че предварително продадените или хеджираните запаси от газ възлизат на стойност 5,3 млрд. долара през юни 2021 година. За сравнение, през 2018 година те са били на стойност 2,8 млрд. долара.

Природният газ и втечненият природен газ представлява почти половината от търгуваните от компанията обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
fallback