fallback

Влошените прогнози ограничават поскъпването на петрола*

Подкрепата за цените идва от местата с все още силно търсене в някои региони, включително в Европа

09:51 | 08.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава да върви нагоре въпреки влошените прогнози за търсенето в някои региони.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,6% до 68,78 долара за барел. От своя страна тези върху сорта Брент прибавят 0,5% до 72,04 долара за барел.

Подкрепата за цените идва от местата с все още силно търсене в някои региони, включително в Европа, но ръстовете са ограничени от притесненията за бързото разпространение на делта варианта на коронавируса и някои нови блокади. Поскъпването на долара също оказа ефект върху цените, съобщава Bloomberg.

В момента цената на “черното злато” се намира под 100-дневната си подвижна средна стойност, а разликата с 50-дневния маркер се увеличава - мечи сигнал, който говори за евентуални разпродажби.

Пандемичното рали на петрола бе прекъснато от бързото разпространение на делта варианта на коронавируса, което повлия на потреблението. Китай обаче - най-големият вносител на петрол, успя да ограничи огнището и се очаква пазарът в страната да се затегне до края на годината. 

“Търговската активност отразява продължаващата несигурност за посоката на цената”, коментира Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. “Очаквам скоро скромно възстановяване, но може би трябва да изчакаме тласък, например, от седмичните борсови данни в САЩ”, посочва тя. 

Броят на новозаразените с Covid-19 достигна едногодишен връх в Сингапур и властите не отхвърлят възможността за връщане на някои ограничения. Във Филипините пък очакваното облекчение на ограниченията бе отложено. В САЩ смъртните случаи минаха прага от 650 хил. души. 

В четвъртък пазарът ще получи картина за ефектите от урагана “Айда” върху американските резерви. Очаква се тези от бензин да са намалели с 3,7 млн. барела миналата седмица - най-много от пет седмици, според анкета на Bloomberg. При суровия петрол спадът се прогнозира да е 6 млн. барела.

*Информацията е актуална към 9:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
fallback