fallback

Петролът сложи край на двудневното поскъпване*

Поевтиняването е скромно, но все пак притесненията за делта варианта на коронавируса остават

10:54 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое надолу, след като отчете най-големия си двудневен ръст от ноември насам, докато бързо разпространяващият се делта вариант на коронавируса все още помрачава прогнозите за търсенето.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с близо 0,1% до 67,50 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент са надолу с минимална процентна разлика и се търгуват за 70,38 долара за барел.

Въпреки че един от основните световни вносители Китай успя да постави под контрол последния пик на болестта, делта вариантът на Covid-19 продължава да се разпространява и в други региони, което налага нови ограничения на движението, посочва Bloomberg.

Доларът също отново поскъпва, което прави търгуваните с него валути по-неизгодни.

Разпространението на делта варианта спъна ценовия подем на петрола от първата половина на годината, въпреки че според банки като Goldman Sachs и UBS цените ще се възстановят до края на 2021 г. със затягането на пазара. Инвеститорите очакват да разберат дали на следващата среща на ОПЕК+ в началото на септември ще има промени в политиката за добив.

„Възстановяването на петрола бе рязко и бързо“, коментира Хауи Лий, икономист на Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. „Последната корекция обаче е една от най-резките тази година, подчертавайки ефекта на делта варианта върху търсенето на петрол“, допълва той.

Новият пик на болестта обаче не дава признаци за отслабване, поне засега. Австралийският щат Нов Южен Уелс отчете рекорд на новите случаи за ден – 919 потвърдени болни. В Япония пък се очаква да бъде разширен обхватът на извънредното положение в страната с още осем префектури. В Тайланд броят на починалите от коронавирус се увеличи до над 10  хил. души, като над 8 хил. от тях са само през последните два месеца.

*Информацията е актуална към 10:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
fallback