fallback

Петролът е в най-дългата си серия на спадове от 2019 г.

Сортът Брент се приближава до най-продължителното понижение от три години насам, оставайки само на крачка от прага от 65 долара за барел

18:49 | 20.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът  се намира в най-продължителната си серия от понижения от 2019 г. насам на фона на сигналите на Федералния резерв за ограничаване на стимулите, скъпия долар и опасенията за световната консумация на енергия, съобщава Bloomberg.

Минути преди 18:30 ч. българско време фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate поевтиняват с 0,7% до 63,09 долара за барел.

От своя страна тези върху международния бенчмарк Брент изтриват 0,6% до 66,05 долара за барел. Сортът е напът да запише най-продължителната си серия от загуби за повече от три години, приближавайки се все по-близо до стойности от под 65 долара за барел – за първи път от май насам.

В същото време доларовият спот индекс на Bloomberg бележи ръст през всички дни от седмицата, правейки суровините, търгувани в американската валута, все по-малко изгодни.

„Изключително рядко е дори и за (цената на – бел. ред.) петрола да се понижава за толкова продължителен период от време“, посочва Томас Финлън, директор на Energy Analytics Group LLC. „Външни фактори, включително продължаващите ефекти от разрастването на делта варианта и поведението на Федералния резерв, се оказват изненадващо значими за инвеститорите“, допълва той.

Отслабването на цената става факт и при намаляването на очакванията за по-значително свиване на резервите през идните месеци. Според Bank of America цените на „черното злато“ ще останат в сегашния си диапазон и през второто полугодие, тъй като е малко вероятно да има ново по-значимо понижение на запасите. Поевтиняването може да принуди страните от ОПЕК и техните съюзници да поставят на пауза плановете си за увеличаване на добива, посочват от Citigroup Inc.

Новият вариант на коронавируса продължава да пречи на плановете за възстановяване на икономическата активност, ограничавайки придвижването и търсенето на горива. В Австралия двумесечната блокада на Сидни ще бъде удължена поне до края на септември. В САЩ пък все повече компании обявяват планове да продължат работата от вкъщи за своите служители.

„Хората, които са песимистично настроени за делта варианта, ще ви кажат, че цените ще продължат да се понижават и в бъдеще“, коментира Фил Флин, старши пазарен анализатор на Price Futures Group Inc. „Макар това със сигурност да е възможно, ако продължим да виждаме положителни данни от Белия дом и ОПЕК успее да модифицира производството в съответствие с нуждите, то е много възможно да видим увеличение в близкото бъдеще“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
fallback