fallback

Опасенията за търсенето продължават да потискат цената на петрола*

Новият пик на делта варианта на коронавируса има все по-видими ефекти върху икономиките, особено в Азия

10:37 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се понижава за трети пореден ден на фона на застрашеното възстановяване на търсенето заради бързото разпространение на делта варианта на коронавируса. В същото време данни за добива от САЩ показаха увеличение на активността в допълнение към увеличеното производство в групата на ОПЕК+.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1,3% до 69,66 долара за барел. От своя страна тези върху сорта WTI изтриват 1,5% до 67,22 долара за барел.

В Азия новият пик на болестта започна да натежава върху китайската икономика, забавяйки растежа на продажбите на дребно и индустриалното производство. Нов рекорд на заразени се отчита в страни като Тайланд, Виетнам и Филипините, съобщава Bloomberg.

След като продължаваше през по-голямата част от първата половина на годината, ралито на петрола започна да се забавя от средата на юли. Разпространението на делта варианта, включително и в ключов потребител като Китай, застрашава прогнозите за потреблението на фона на върнатите отново ограничения. В същото време групата на ОПЕК+ продължава с плановете си за постепенно увеличаване на производството, премахвайки части от първоначалните ограничения, въведени в началото на пандемията.

„Притесненията за делта (варианта – бел. ред.) затягат хватката си върху настроенията на петролния пазар“, коментира Вандана Хари, основателка на консултантската компания Vanda Insights. По думите ѝ летният сезон и туристическият бум на запад също постепенно отслабват, като подобрение ще има едва след като вълната на делта варианта не покаже признаци за „значително и устойчиво отстъпление“.

В момента Китай трябва да се справя с най-голямо разпространение на нови случаи на коронавирус от първоначалния пик през 2020 г., като са въведени и нови блокади. Данни от понеделник показаха, че икономическата активност в страната се е забавила повече от очакваното през юли, като продажбите на дребно и индустриалното производство не успяват да отговорят на прогнозите, безработицата също расте.

В същото време налице са признаци за ускорение на активността в шистовите централи в САЩ. Общият брой платформи, търсещи петрол в страната, е нараснал с 10 миналата седмица до 379, отбелязвайки най-големия си седмичен скок от април, показват данни на Baker Hughes Inc. в петък.

*Информацията е актуална към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
fallback