fallback

Цените на петрола се повишават в очакване ОПЕК да удължи съкращенията в добива*

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ще заседават в четвъртък

10:13 | 31.03.21 г.

Цените на петрола се повишиха в сряда, ден преди срещата на ОПЕК и нейните съюзници, като инвеститорите очакват производителите да се споразумеят за удължаване на ограничения в предлагането до май, съобщи Ройтрес.

Цената на сорт Брент нараства с 0,76% до 64,66 долара за барел, след като се понижи с 1,3% във вторник. Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,86% до 61,07 долара за барел, след като поевтиняха с 1,6% в предишната сесия. 

„Очакванията са, че ОПЕК+ ще покаже дисциплина при доставките, така че това поддържа пазара“, каза анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, наречени заедно ОПЕК +, трябва да се срещнат в четвъртък, след месец, в който цените на петрола бяха подложени на натиск поради опасения относно продължителното блокиране заради пандемията в Европа, бавното ваксиниране и нарастващите случаи на COVID-19 в Индия и Бразилия. В същото време пазарът бе изправен пред нарастващия оптимизъм за растеж в САЩ.

Миналия месец ОПЕК+ изненада пазара, като се споразумя да продължи ограничаването на предлагането, с малки изключения за Русия и Казахстан, в момент, когато търсенето на гориво изглежда се възстановява.

„Като се има предвид какво се случи оттогава, обосновката е още по-тежка, за да увеличим предлагането. Затова смятаме, че те ще поддържат това свое решение и на срещата си на 1 април“, каза Дар.

При съществуващите ограничения ОПЕК, ръководена от Саудитска Арабия, и производителите извън ОПЕК, ръководени от Русия, намалиха производството с малко над 7 милиона барела на ден, а Рияд доброволно съкрати добива си с още 1 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия е готова да подкрепи идеята за удължаване на съкращенията на доставките до юни, включително собственото си доброволно намаление на добива, за да повиши цените, информира запознат източник пред Ройтерс тази седмица.

Като доказателство за правилността на решението за съкращения, данните от Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,9 милиона барела през седмицата до 26 март, много над прогнозите на анализаторите в проучване на Ройтерс.

По-късно днес се очакват и данни за запасите от Американската администрация за енергийна информация.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 03.09.22 г.
fallback