fallback

Блокадата на Суецкия канал продължава да притиска цените на петрола*

Новата вълна от коронавирус по света заплашва плановете на ОПЕК+ да увеличи добива

10:10 | 25.03.21 г.

Цените на петрола се понижават на фона на притесненията, че новите блокади заради коронавируса в Европа ще свият търсенето на петролни продукти, а Суецкия канал продължава да бъде блокиран от заседналия танкер, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,23% до 63,62 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 1,37% до 60,34 долара за барел. 

Цените, които намаляха по-рано през седмицата заради притесненията, че по-строгите ограничения в Европа и забавянето на ваксините ще засегнат търсенето на горива, рязко се обърнаха в сряда при новините за блокирането на Суецкия канал. Спреният трафик блокира 10 танкера, превозващи 13 милиона барела петрол.

Десетки кораби се намират в петте зони за изчакване, надявайки се да прекосят 200-километровия канал, като все повече други кораби приближават района.

„Колкото по-дълго трае това прекъсване, толкова по-вероятно е рафинериите и купувачите да се обърнат към спот пазара, за да осигурят доставка от другаде“, коментираха от ING Economics. Много компании са изправени пред решение дали да пътуват през нос Добра надежда в Южна Африка, което ще доведе до забавяне.

В сряда пазарът беше подкрепен от данни, че търсенето на бензин в САЩ се е ускорило и темповете на работа на рафинериите се увеличават, както и от подобряващата се икономическа активност в еврозоната този месец.

Анализаторите обаче предупредиха, че подобни подкрепящи фактори вероятно ще бъдат изтласкани на заден план от нарастващата загриженост относно глобалното търсене.

„Позитивните новини не изтриват въпросите, свързани с търсенето, появили се по-рано тази седмица“, каза анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар.

„И докато фокусът е върху Европа, се наблюдават нарастващи случаи на COVID-19 на места като Индия и Бразилия, развиващи се икономики, които са наистина важни за устойчивия растеж на търсенето на петрол“, обясни той.

В сряда Индия отчете най-високия си дневен брой нови заразени и смъртни случаи и обяви, че е открит нов двойно мутирал щам на коронавируса.

Предвид постоянните притеснения за търсенето и спадащите цени, нарастват очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК +) ще продължат сегашните си ограничения в предлагането и през май. Срещата на групата ще бъде на 1 април, съобщиха за Ройтерс четирима източници от ОПЕК+.

„Пазарите на петрол е малко вероятно да подновят своята възходяща инерция до следващото заседание на ОПЕК + в началото на април, на което вероятно ще се запазят съкращенията в производството“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

ОПЕК и други производители се надяваха да увеличат добива, но източници от индустрията казват, че новата вълна от коронавирус по света заплашва тези планове.

* Информацията е актуална към 09:30 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
fallback