fallback

Цените на петрола се стабилизират след последните сривове*

"Черното злато" е напът да запише 8% спад в цената за седмицата заради нови опасения за търсенето

10:59 | 19.03.21 г.

Цените на петрола се стабилизират след вчерашните сривове, но са напът да запишат спад от 8% за седмицата, тъй като новата вълна от заразени с коронавирус в Европа предизвика поредни блокади и потисна очакванията за скорошно възстановяване на търсенето на горива, съобщава Ройтерс.

Американският суров петрол (WTI) поскъпва с 0,75% до 60,47 долара за барел, докато фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,79% до 63,75 долара.*   

Пазарните участници са напрегнати заради перспективите за търсене на горива, тъй като се налагат нови мерки за блокиране, а ваксинациите се забавят, твърдят анализатори.

Цените на петрола се понижиха със 7%, отчитайки пети пореден ден на спадове в четвъртък, тъй като няколко големи европейски икономики възстановиха блокадите и програмите за ваксинация бяха забавени от проблеми с разпределението и опасения относно възможните странични ефекти.

Няколко френски региона, включително Ил дьо Франс около Париж, влизат в четириседмична блокада от петък.

„Това ще повлияе на потреблението на петрол в Европа и по този начин потенциално ще даде на цените на петрола умерен насрещен вятър“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Въпреки че Германия, Франция и други страни подновиха ваксинациите, след като регулаторите обявиха ваксината AstraZeneca за безопасна, спирането на програмата затрудни преодоляването на антиваксърските настроения сред част от населението.

Великобритания ще трябва да забави поставянето на ваксината срещу COVID-19 следващия месец поради закъснение на доставките.

От Goldman Sachs коментираха, че трудностите, свързани с търсенето в Европейския съюз и предлагането от страна на Иран, ще забавят ребалансирането на петролния пазар с 0,75 милиона барела на ден през второто тримесечие, въпреки че компаниятта очаква групата на ОПЕК + да действа, за да компенсира това.

Доставките на петрол са в изобилие, като износът на суров петрол от Саудитска Арабия се увеличава през януари за седми пореден месец до най-високото ниво от април 2020 г.

Доставките от най-големия износител на нефт в света се увеличиха до 6,582 милиона барела на ден през януари от 6,495 милиона през предходния месец.

*Информацията е актуална към 10:35 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 06.09.22 г.
fallback