fallback

Цената на петрола започва новия месец с ръстове въпреки несигурностите*

Стойностите се очаква да се задържат около настоящите нива през по-голямата част от годината, преди възстановяването да се затвърди още по-осезаемо към края ú

11:11 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът започва търговията през новата седмица с поскъпване, продължавайки тенденцията за ръстове от последните три месеца, въпреки че несигурното разпространение на ваксините, новите заразени с коронавирус и мутиращите щамове влияят върху ръстовете, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент увеличава цената си с 1,04% до 55,59 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавя 0,82% до 52,63 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с около 8% през януари.

Миналия месец петролът бе стимулиран от началото на ваксинационните програми на много места по света, както и от намаляването на производството в страни като Саудитска Арабия. Но еуфорията от възможния близък край на пандемията бе потисната от бавния темп на ваксиниране и разпространението на новите мутации на коронавируса.

И все пак с успеха на новите ваксини в напредналите фази на тестове и намаляването на болните на някои места търсенето на петрол и горива най-вероятно ще се ускорява все повече.

„Търсенето ще се възстанови цялостно, водено от Азиатско-Тихоокеанския регион и Северна Америка“, посочват от FitchSolutions в бележка. „Европа и Латинска Америка ще изостават – до голяма степен отражение на смекченото икономическо възстановяване на ключови пазари в тези региони“, допълват от компанията.

Цените на петрола се очаква да се задържат около настоящите си нива през по-голямата част от годината, преди възстановяването да се затвърди още по-осезаемо към края ú, става ясно от проучване на Ройтерс в петък.

На този фон американските петролни и газови компании се готвят за ускорено търсене на фона на по-високите цени, които правят откриването на нови кладенци изгодно отново. През януари те са прибавили повече нови кладенци, отколкото са затворили за шести пореден месец.

Цената на златото пък поскъпва с 0,78% до 1850,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 11:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
fallback