fallback

Петролните пазари остават стабилни, но двигателите за растеж изчезват*

Намаляването на предлагането на петрол в Саудитска Арабия и по-ниските запаси от суровината в САЩ спомогнаха за облекчаване на ценовия натиск

09:50 | 29.01.21 г.

Цените на петрола са стабилни, макар да отчитат леки понижения в петък, придържайки се към диапазоните, наблюдавани през последните три седмици, тъй като инвеститорите търсят признаци на промяна на търсенето и предлагането, съобщава Ройтерс.

Намаляването на предлагането на петрол в Саудитска Арабия и по-ниските запаси от суровината в САЩ спомогнаха за облекчаване на ценовия натиск от търсенето на гориво, което се забавя поради проблеми с ваксините и заразните нови коронавирусни щамове.

„Очакваме неизбежното на пазара на петрол. Наистина няма много какво да го движи “, каза Майкъл Маккарти, главен стратег в CMC Markets.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават, но съвсем незабележимо, с 0,02% до 55,09 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,32% до 52,17 долара за барел.

„Дори валутните ефекти, които бяха случайни двигатели на пазара, изчезват с щатския долар, който също е много стабилен на сегашните нива“, каза Маккарти.

През февруари и март Саудитска Арабия ще намали добива с 1 милион барела на ден, а спазването на ограниченията на производството от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзниците, наречени ОПЕК +, се е подобрило през януари.

Свиването на производствито на Рияд на практика означава, че съкращенията на доставките на ОПЕК + ще нараснат от 7,2 милиона барела на ден през януари до 8,125 милиона барела на ден през февруари, каза анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар.

„Производствената стратегия на ОПЕК + все още работи и надеждите са големи, че ще получим одобрението на ваксината на J&J през следващата седмица“, заяви анализаторът на OANDA Едуард Моя.

Johnson & Johnson заявиха във вторник, че се очаква да съобщят данни за своята ваксина срещу COVID-19 в началото на следващата седмица.

Намаляването на запасите от петрол в САЩ с 9,9 милиона барела през миналата седмица и прогнозите за малък спад в производството на „черно злато" в САЩ през февруари също помагат за подкрепата на пазара.

Пазарните ръстове обаче бяха ограничени от притесненията относно забавените доставки на ваксините и разпространението на новия щам на коронавируса.

Анализаторите посочиха новините за южноафриканския щам, достигащ до Съединените щати, опасенията от вълна от нови случаи в Израел въпреки напредъка във ваксинирането на населението, както и проблемите с разпространението на ваксините в Европа и САЩ като обезсърчаващи.

В перспектива инвеститорите ще наблюдават данните за китайския индекс на мениджърите по поръчките (PMI), измерващ нивото на активност в производствения сектор за януари, които трябва да бъдат публикувани по-късно таи седмица.

* Информацията е актуална към 09:29 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
fallback