fallback

Петролът поскъпва в очакване на сделка за Brexit

Подкрепа на търговията оказват и данните за спад на резервите от горива в САЩ

09:52 | 24.12.20 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава  втори пореден ден, макар и търгуваните обеми да са свити преди Коледните празници, пише Ройтерс. На пазара влияние оказват надеждите за сделка за Brexit и свиването на резервите от петрол в САЩ.

Европейският сорт Brent се търгува за 51,58 долара за барел, което е повишение от 0,3%, докато основният американски сорт повишава цената си с 0,6% до 48,43 долара за барел. И двата петролни контракта поскъпнаха с над 2% в края на търговската сесия в сряда.

Прогнозите на анализаторите обаче са, че на търговията ще натежи новината за новия щам на коронавируса, открит във Великобритания и Южна Африка.

Данните на Администрацията за енергийна информация показват, че в седмицата до 18 декември резервите от петрол на САЩ намаляват с 562 хил. барела до 499,5 млн. Аберал. Изненадващо намаляват и запасите от горива - с 1,1 млн. барела до 237,8 млн. барела.

Новината за предстоящата сделка за Brexit, която ще предотврати хаоса около излизането на Великобритания от ЕС, подкрепи стойността на британския паунд спрямо долара. Това също дава тласък на търговията с петрол.

По отношение на доставките в САЩ през тази седмица петролните компании са увеличили добива от петролните и газови платформи. Това е тенденция за последните пет седмици, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
fallback