fallback

След бясно рали цената на сорта Брент остава над 50 долара за барел*

Големият скок в американските запаси от суров петрол послужи като напомняне, че все още има достатъчно налични запаси, но беше почти игнориран

09:34 | 11.12.20 г.

Петролът поскъпва, удължавайки рязкото рали, при което сортът Брент се повиши над 50 долара за първи път от март, подкрепено от надеждите, че ваксината срещу коронавирус ще увеличи търсенето на суровината следващата година, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент повишава цената си с 0,72% до 50,61 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,90% до 47,19 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с почти 3% през предходната сесия.

Така "черното злато" е напът да повиши цената си за шеста поредна седмица, след като обещаващите ваксини срещу коронавирус успяха да подобрят настроението на инвеститорите.

Великобритания започна да ваксинира населението си тази седмица, а САЩ вероятно ще започнат ваксинации още през следващия уикенд. Канада в сряда одобри ваксината, като първите ваксинации се очакват от следващата седмица.

„Цените на суровината се покачват в очакване на потенциалното одобрение на ваксината на Pfizer и в други части на света, докато икономическото възстановяване в Азия кара китайските и индийските рафинерии да произвеждат повече петрол“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Съветници на Американската администрация по храните и лекарствата гласуваха да одобрят спешната употреба на ваксината на Pfizer, проправяйки път на агенцията да разреши използването й за ваксинация на населението, след като страната отчете над  285 хил. жертви на вируса.

Големият скок в американските запаси от суров петрол послужи като напомняне, че все още има достатъчно налични запаси, но беше почти игнориран, тъй като биковете доминираха на пазара тази седмица.

Те бяха насърчени от признаците, че азиатското търсене е силно, след като най-големият производител в Индия заяви, че за първи път от началото на тази година работи на 100% капацитет от всичките си девет блока.

„Изглежда, че предстоящите блокировки в САЩ и потенциалният удар върху търсенето на суровина се компенсира чрез подобряване на тенденциите в Бразилия, Великобритания и по-голямата част от Азия“, каза Моя.

* Информацията е актуална към 09:14 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
fallback