fallback

Петролният пазар чака с оптимизъм пускането на ваксината в САЩ*

Пазарът се подготвя за трудна зима, но очаква с оптимизъм 2021 г., коментират анализатори

09:46 | 10.12.20 г.

Цените на петрола записват повишения благодарение на пускането на ваксината срещу COVID-19 във Великобритания и предстоящото й одобрение в Съединените щати, коeто може да стимулира възстановяването на търсенето на горива въпреки голямото нарастване на запасите от суров петрол в САЩ миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,31% до 45,66 долара за барел, докато тези върху сорта Брент повишават цената си с 0,25% до 48,98 долара за барел.*

„Пазарът се подготвя за трудна зима, но очаква с оптимизъм 2021 г.“, коментира Хауи Лий, икономист от сингапурската банка OCBC.

Ваксинациите могат да започнат още този уикенд в САЩ, като група съветници ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят дали да препоръчат на Администрацията по храните и лекарствата разрешение за спешна употреба на ваксината на Pfizer и BioNTech.

„Ваксината срещу COVID-19 е основна повратна точка. Сред многото й предимства ще бъде, че тя може да ограничи спада на търсенето на петролния пазар, който пострада от налаганите от правителството ограничения за движение“, посочват анализаторите на ANZ.

„Въпреки това има някои препятствия, преди пазарът на петрол да приеме, че най-лошото е приключило. В момента много правителства увеличават ограниченията, за да спрат разпространението на вируса“, коментират анализаторите.

Канада одобри ваксината срещу COVID-19 в сряда и заяви, че ваксинациите ще започнат следващата седмица.

В същото време анализаторите бяха изненадани, че пазарът отчете неочаквано голямо нарастване на американските запаси от суров петрол в правителствените данни, публикувани в сряда, главно поради спад в износа на американски суров петрол до най-ниското му ниво от 2018 г. насам.

Запасите от суров петрол са нараснали с 15,2 милиона барела през седмицата до 4 декември, съобщиха от Администрацията за енергийна информация, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за спад от 1,4 милиона барела.

*Информацията е актуална към 09:07 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
fallback