fallback

Намаляването на резервите в САЩ даде тласък на петролните цени*

Търговията обаче бе променлива заради несигурността около резултатите от изборите в САЩ

11:01 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава в сряда, след като данни от индустрията показаха, че запасите от суровината в САЩ са намалели значително. Търговията обаче остана променлива на фона на несигурните резултати от президентските избори в САЩ, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпна с 0,6% до 39,94 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол West Texas Intermediate прибави към стойността си 0,4% до 37,80 долара за барел. 

Цените на петрола се сринаха с над 10% миналата седмица на фона на новия ръст в броя болни от коронавирус по света и поредното затягане на ограниченията за движение на хора на много места, най-вече в Европа. Цената на петрола обаче успя почти да възстанови изцяло загубите през трите дни на търговия, преди да станат ясни резултатите от вота в САЩ.

„Има много волатилност навсякъде“, посочва Джонатан Барат, главен инвестиционен директор на Probis Group в Сидни.

Пазарите на ценни книжа също остават несигурни, а облигациите се търгуват с повишения, докато продължава броенето на гласовете в САЩ, където изборната надпревара се оказа по-оспорвана, отколкото прогнозираха социологическите агенции. Резултатът е възможно да остане под въпрос в продължение на няколко дни.

Междувременно резервите от суров петрол в САЩ записаха силно понижение миналата седмица, въпреки че запасите от бензин се увеличават, показаха данни от индустриалната група Американски петролен институт.

Резервите от суровината са намалели с 8 млн. барела до около 487 млн. барела. За сравнение, очакванията на анализатори, събрани от Ройтерс, бяха за увеличение с 890 000 барела.

Налагането на нови блокади по света може да ограничи възстановяването на петролните цени. Италия, Норвегия и Унгария вече обявиха, че затягат мерките срещу COVID-19, след като това вече направиха Великобритания, Франция, Германия и други.

Тласък за цените на „черното злато“ бе и решението на страната членка на ОПЕК Алжир да подкрепи отлагането на планираното увеличение на добива от януари в страните от картела и техните съюзнички.

По план групата, известна заедно като ОПЕК+, имаше намерение да намали съкращенията с около 2 млн. барела дневно от януари. Заради нестабилните цени обаче това изглежда все по-малко вероятно, като според източници на Ройтерс ОПЕК и Русия планират още по-голямо намаляване на добива от следващата година.

*Информацията е актуална към 10:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
fallback