fallback

Петролът поевтинява при перспективата за възобновяване на износа от Либия*

Националната петролна корпорация на страната съобщи, че постига напредък в преговорите със съседните държави за премахване на блокадите

09:13 | 30.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се понижават във вторник, след като тревогите за свръхппредлагането отново натежават над оптимизма за бързото възстановяване на търсенето на гориво. Последният фактор за притесненията на търговците е фактът, че държавната петролна компания на Либия отбелязва напредък в преговорите за възобновяване на износа, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,5%, или 0,21 долара, до ниво от 41,5 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,45 долара за барел, което е понижение от 0,25 долара, или 0,63%.

В понеделник оптимизмът се съживи, след като бяха оповестени данните за силния растеж в продажбите на жилища в САЩ. Това засили убеждението, че глобалното търсене на гориво ще продължи да се увеличава, тъй като големите икономики се отварят отново след блокадите срещу коронавируса.

Но в същото време случаите на COVID-19 продължават да нарастват в южните и югозападните щати на САЩ.

„Наистина е трудно да се каже, че търсенето е еднопосочна улица. Все още има много рискове и в двете посоки“, казва Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Биковете ще търсят още признаци за възстановяване на търсенето в данните за суровинните запаси в САЩ на Американския петролен институт, излизащи във вторник, и тези на Администрацията за енергийна информация – от сряда.

Предварително проучване на Ройтерс показа, че анализаторите очакват запасите от суров петрол в САЩ да паднат от рекордно високите стойности от миналата седмица, а запасите от бензин да намалеят за трета поредна седмица.

От страна на предлагането инвеститорите насочват вниманието си към това кога Либия, която може да произведе около 1% от глобалните доставки на петрол, ще бъде в състояние да възобнови износа си, блокиран от януари на фона на гражданската война в страната.

Националната петролна корпорация на Либия заяви в понеделник, че постига напредък в преговорите със съседните страни за премахване на блокадите.

Цената на златото пък бележи ръст от 0,05% до ниво от 1781,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:59 ч.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
fallback