fallback

Очакванията за действия от страна на ОПЕК оскъпиха петрола*

Пазарните стойности и на двата основни сорта петрол се повишават с повече от 2%

09:57 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: gettyimages

Цените на петрола се повишиха с повече от долар за барел, след като по-рано достигнаха най-ниските си стойности за последните няколко години. Търговците на суровината в момента изразяват увереността си, че държавите от ОПЕК и техните съюзници ще се споразумеят за допълнителни съкращения върху добива, за да противодействат на ограниченото търсене. Инвеститорите също така са уверени, че различните централни банки ще предприемат необходимите действия срещу ефекта от вируса, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,36 долара или 2,74% до ниво от 51,03 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 45,81 долара за барел, което е повишение с 1,03 долара или 2,30%.

И двамата типа суров петрол отбелязват първото си повишение след шест сесии на спад в пазарите им стойности на фона на тревогите относно разпространението и влиянието на коронавируса. Заразата нанесе сериозен удар върху финансовите пазари, като Wall Street отчете най-лошата си седмица след финансовата криза през 2008 г. през миналата седмица.

„От една страна, това оказва негативно влияние върху търсенето на петрол и петролни продукти в световен мащаб“, казва Лаклан Шоу от National Australia Bank.

„Но, от друга страна, Саудитска Арабия настоява за намаляване на добира с милион барела на ден. Съкращенията вероятно ще бъдат договорени през тази седмица, докато централните банки все по-често сигнализират, че ще подкрепят пазарите чрез намаляване на лихвите“, каза той.

Няколко ключови членове на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) обмислят допълнителното съкращаване на производството през второто тримесечие. Предишното предложение беше за допълнително намаляване на продукцията от 600 000 барела на ден.

Цените на петрола са намалели с над 20% от началото на годината, въпреки ограниченията на добива от страна на ОПЕК+.

Настоящите пазарни стойности на суровината биха стимулирали Русия да се съгласи за по-нататъшно съкращаване на производството, въпреки че „всяко вероятно намаление на доставките ще бъде с кратка продължителност, например, три месеца, и след това барелите ще бъдат върнати обратно на пазара“, коментират анализатори на Fitch Solutions.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 2,29% до ниво от 1602,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:29 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
fallback