fallback

Геополитическото напрежение потопи цената на петрола*

Международния бенчмарк Брент се търгува за 60,32 долара за барел, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 54,34 долара за барел

10:10 | 14.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

В понеделник цените на петрола отбелязват понижение за сметка на увеличението от 2% от петък на фона на подновеното геополитическо напрежение в Близкия изток. От друга страна разведряването в търговската война между САЩ и Китай внесе малко оптимизъм в пазарните настроения, съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 25 цента, или с 0,41%, до 60,32 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 54,34 долара за барел, което е понижение от 58 цента или 1,05%.

петрол

И двата сорта отчетоха повишение в цените си с над 3% миналата седмица, което бележи първият им седмичен ръст от три седмици насам.

Най-голямото увеличение беше отчетено в петък, след като ирански нефтен танкер беше нападнат край бреговете на Саудитска Арабия в Червено море. В момента се провежда разследване, за да се установи дали танкерът е бил ударен от ракети. Ако подозренията се потвърдят, напрежението между Техеран и Рияд би могло да се повиши.

Появата на предварителната търговска сделка между Съединените щати и Китай, както и добронамереният ход на Вашингтон да отмени увеличението на митата върху вносни китайски продукти, също дадоха тласък на световните пазари.

Инвеститорите все пак остават предпазливи, защото от преговорите бяха изнесени малко подробности.

Търговската война оказва натиск върху търговията на Китай, като износът към Съединените щати е намалял с 10,7% спрямо година по-рано, заяви говорителят на китайските митници Ли Куйвен.

Вносът на Китай от САЩ, от друга страна, е спаднал с 26,4% през първите девет месеца от покачването на напрежението.

Търсенето на петрол от страна на Китай остава силно, като вносът за септември отразява 10,8% ръст спрямо година по-рано.

*Информацията е актуална към 09:36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
fallback