fallback

Цените на петрола се възстановяват след спад на производството в Русия, САЩ, ОПЕК*

Въпреки това възстановеното производство в Саудитска Арабия и тревогите за търсенето продължават да оказват натиск върху поскъпването

09:20 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се възстановяват във вторник на фона на нови данни, че добивът в някои от най-големите страни производителки в света е спаднал през третото тримесечие, съобщава Ройтерс. Въпреки това възстановеното производство в Саудитска Арабия и тревогите за търсенето продължават да оказват натиск върху поскъпването.

Международният бенчмарк Брент увеличава стойността си с 0,74% до 59,69 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate прибавят 0,89% до 54,55 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с 0,17% до 1470,45 долара за тройунция.

Цените на петрола с най-скорошна доставка и за двата сорта отбелязаха най-големия си тримесечен спад тази година в понеделник заради страховете около забавянето на икономическия растеж на фона на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай.

„Всяко рали обаче вероятно ще бъде посрещнато с много продажби, тъй като забавянето на световната икономика и възстановяването на саудитското производство засега натежават върху всеки един рисков фактор от Близкия изток“, посочва Джефри Хали, старши пазарен анализатор на OANDA за азиатско-тихоокеанския регион.

Според проучване на Ройтерс най-вероятно цените на „черното злато“ ще останат стабилни, като средната цена за 2019 г. на сорта Брент ще варира около 65,19 долара за барел, а тази на WTI – 57,96 долара за барел. Това е под средната им цена засега, която е съответно 64,72 долара за барел и 58,13 долара за барел.

В понеделник от саудитската петролна компания Saudi Aramco обявиха, че производството на петрол е било възстановено на нивата отпреди атаката с дронове срещу нейни мощности на 14 септември. През август добивът на Саудитска Арабия е в размер на 9,78 млн. барела на ден.

Въпреки това добивът на ОПЕК достигна до най-ниското си ниво от осем години насам през септември с 28,9 млн. барела дневно – спад със 750 000 барела дневно от ревизираните августовски стойности.

Добивът на двете най-големи страни производителки САЩ и Русия също е намалял съответно през юли и септември.

Добивът в Русия се е свил до 11,24 млн. барела за периода между 1 и 29 септември от 11,29 млн. барела дневно през предходния месец, съобщават източници. Въпреки това тези стойности остават над договорените квоти в рамките на споразумението за свиване на добива с ОПЕК.

На свой ред американският добив е намалял с 276 000 барела на ден през юли до 11,81 млн. барела дневно след спад на добива в Мексиканския залив, показват данни на Американската администрация за енергийна информация.

*Информацията е актуална към 8:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
fallback