fallback

Петролът е напът да запише най-големия си седмичен ръст от началото на юли*

Приближаването на урагана Дориан към Флорида предизвиква опасения, че може да бъде прекъснато производството на петрол в САЩ

10:14 | 30.08.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола са напът да запишат най-големия си седмичен ръст от началото на юли, подкрепени от силния спад на запасите в САЩ, наближаващия Флорида ураган, както и последните сигнали около търговския конфликт между двете най-големи икономики в света, обобщава картината Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,95% до 56,17 долара за барел. На седмична база WTI обаче може да отчете повишение от около 4%. Брент поевтинява в петък с 0,64% до 56,20 долара за барел, но на седмична база напредва с около 3%.

Притесненията, свързани със забавянето на икономическия растеж поради търговската война между САЩ и Китай и влиянието върху търсенето на петрол, поддържат ръстовете в цените на „черното злато“ ограничени, дори когато намаляването на запасите показват балансиращ пазар.

В четвъртък обаче САЩ и Китай дадоха сигнали, че ще възобновят търговските преговори помежду си, като са обсъдили следващия кръг от търговски преговори, който трябва да започне през септември.

Приближаването на урагана Дориан към Флорида предизвиква опасения, че може да бъде прекъснато производството на петрол в САЩ, ако бурята премине през Мексиканския залив този уикенд.

Миналия месец ураганът Бари накара петролните компании да затворят до 74% от производствените си бази, което повиши цените на суровия петрол.

От официалните данни в сряда стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели през миналата седмица с 10 млн. барела до най-ниското си ниво от октомври.

В същото време има достатъчно предлагане, което се вижда от рекордните нива на производство от 12,5 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,18% до 1539,40 долара за тройунция. Среброто обаче поскъпва с 0,88%, а платината – с 0,58%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,05% до 98,56 пункта. Доларът поевтинява с 0,13% спрямо йената до 106,38 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,24% спрямо американския до 0,6712 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
fallback