fallback

Петролът поскъпва след данни за сериозно свиване на запасите в САЩ*

Новината намали притесненията за глобалния икономически растеж

09:53 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават в сряда, след като от данните за запасите в САЩ стана ясно, че те са намалели повече от очакваното, съобщава Ройтерс. Така последните данни за запасите облекчиха притесненията за икономическия растеж заради търговския конфликт между САЩ и Китай.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 1,02% до 55,49 долара за барел за доставка през октомври. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,74% до 59,95 долара за барел.

Запасите от суров петрол рязко са се свили през миналата седмица с 11,1 млн. барела по данни на Американския петролен институт, след като и вносът е намалял. За сравнение, очакванията на анализаторите също за понижение, но с 2 млн. барела. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда. Ако те потвърдят данните от вчера, то това ще бъде най-големият седмичен спад за последните девет седмици.

„Голямото свиване на запасите разгони тъмните облаци, които бяха надвиснали над петролните пазари“, коментира Стивън Инес, управляваш партньор във Valour Markets.

Тръмп каза в понеделник, че вярва, че Китай е искрен и иска да постигне споразумение, докато вицепремиерът на азиатската страна Лю Хе заяви, че Китай е готов да разреши спора чрез спокойни преговори.

Говорител на китайското външно министерство обаче каза, че не знае да е имало телефонно обаждане, в което страната да е изразила желание за преговори.

Цените на суровия петрол са се понижили с около 20% от върха си, достигнат през април 2019 г., отчасти заради притесненията, че търговската война между САЩ и Китай вреди на световната икономика, което може да ограничи търсенето на петрол.

Миналия петък Тръмп написа в Twitter, че САЩ ще повишат митата върху китайски стоки от 25% на 30% на обща стойност от 250 млрд. долара. Други мита върху китайски продукти на стойност 300 млрд. долара пък скачат от 10% на 15%. Новите мита ще влязат в сила по етапно от 1 септември, 1 октомври и 15 декември.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,17% ди 1549,10 долара за тройунция, но се задържа близо до 6-годишния си връх.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 98,06 пункта. Доларът поскъпва с 0,09% спрямо йената до 105,84 долара. Австралийският долар поевтинява с 0,21% спрямо американския до 0,6738 долара.

*Информацията е актуална към 8:41  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 05.09.22 г.
fallback