fallback

Нови опасения за търсенето понижават леко цените на петрола*

Златото е напът да изпрати най-добрата си седмица от април 2016 г. заради засиленото търсене на активи убежища

09:30 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се понижават леко в петък на фона на опасения за търсенето заради търговския конфликт между САЩ и Китай, въпреки че известна подкрепа идва от очакванията за по-големи ограничения в производството от страна на ОПЕК, обобщава ситуацията Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с минималните 0,02% до 52,53 долара за барел за контракти с доставка през септември. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,12% до 57,31 долара за барел.

И двата бенчмарка нараснаха с по над 2% в четвъртък, възстановявайки се от най-ниските си стойности от средата на януари. Причината за вчерашния оптимизъм е информацията, че най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия е призовала другите производители да обсъдят последните понижения в цените на суровия петрол. Цените на петрола все още са с 20% под върховете, достигнати през април, което ги поставя категорично на меча територия.

Глобалните финансови пазари пострадаха в последната седмица, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи мита от 10% върху китайски стоки от 1 септември. В същото време поевтиняването на китайския юан предизвика опасения за валутна война.

„Възстановяването на петрола може да бъде краткотрайно, тъй като търговският спор между САЩ и Китай не дава реални причини да бъдем оптимисти“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия планира да поддържа износа на суров петрол под 7 млн. барела на ден през август и септември, за да помогне за балансирането на пазара и намаляването на глобалните запаси от петрол.

„Обединените арабски емирства също ще продължат да подкрепят действията за балансиране на петролния пазара“, написа в четвъртък в Twitter енергийният министър на страната Сухаил ал Мазруей. Той освен това каза, че се очаква да има среща на ОПЕК на 12 септември в Абу Даби, за да бъде направен преглед на петролния пазар.

ОПЕК и неговите съюзници, включително Русия, се договориха през юли да удължат ограниченията в производството на петрол до март 2020 г., за да подкрепят цените на петрола.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,60% до 1518,60 долара за тройунция. Ценният метал е напът да изпрати най-добрата си седмица от април 2016 г. заради засиленото търсене на активи убежища.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 97,373 пункта. Доларът поевтинява с 0,18% спрямо йената до 105,88 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,15% до 0,6812 долара.

*Информацията е актуална към 8:50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 05.09.22 г.
fallback